ФУТБОЛЬНА ТРАГЕДІЯ.За півроку до Євро-2012 футбольна трагедія у Єгипті знову змусила говорити про проблему безпеки на стадіонах. Адже попри усі заходи, ворожість фанатів двох команд може вилитися у криваву бійню, як це сталося під час поєдинку «Аль-Ахлі» та «Аль-Масрі». Президент ФІФА Зепп Блаттер знімає відповідальність з футбольної влади:

«Це чорний день для футболу. Увесь Єгипет перебуває у важкій ситуації. Розпалити вогонь поміж фанатів дуже легко. В кожній футбольній асоціації є лише один посадовець, що відповідає за безпеку. Але у футболі так багато емоцій, що цілковиту безпеку неможливо гарантувати».

Підсумок заворушень став найкривавішим в історії єгипетського футболу — 74 загиблих та понад півтисячі поранених.

Дехто вбачає серед причин заворушень політичне підґрунтя, адже Єгипет досі формує нову владу після повалення режиму Мубарака. Фани каїрської команди були серед активістів революції, а Військова рада могла хотіти у такий спосіб поквитатися з ними.

Єгипетська трагедія змушує пригадати драму перед фіналом Кубка чемпіонів 1985 року між «Ювентусом» та «Ліверпулом». Тоді внаслідок заворушень, спровокованих англійськими хуліганами, на брюссельському стадіоні «Ейфель» загинуло 39 людей.

Саме після цього на всіх аренах почали вживати щоразу сильніших заходів безпеки. Футбольні можновладці взялися відразу за заборону алкоголю на стадіонах, оскільки спяніння посилює агресію фанатів. На спортивних аренах встановлюють відеонагляд, аби оперативно знаходити порушників порядку та ініціаторів безладів. Перед входом на стадіон поліцейські ретельно оглядають та обшукують вболівальників. За безлади на стадіонах команди карають, змушуючи грати при порожніх трибунах.

Однак навіть попри усі ці заходи, футбольні пристрасті раз-по-раз переростають у заворушення та призводять до трагічних наслідків. Красномовне підтвердження — недавні події в Аргентині, де заворушення під час футбольних поєдинків є не винятком, а правилом.

 Copyright © 2012 euronews