Вчора в Будинку уряду підписано угоду щодо запланованих іноземних інвестицій американської компанії Cargill у будівництво зернового терміналу, який зведуть у морському торговельному порту «Южний». Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк спрогнозував, що документ допоможе створити додаткові робочі місця, посилить експортний потенціал України і засвідчить реальні партнерські відносини між Україною та США.

Глава уряду нагадав, що сімома місяцями раніше у Вашингтоні відбулася перша інвестиційна конференція Україна — США. Його слова цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ: «Під час цього заходу Україна «презентувала» себе, і її американські партнери побачили, що вона — надійне місце для вкладання інвестицій». До речі, тоді у Вашингтоні компанія Cargill вирішила інвестувати в будівництво нового зернового терміналу в порту «Южний» 100 мільйонів доларів. У цьому розрізі Прем’єр відзначив і роботу міністра інфраструктури Андрія Пивоварського. Зокрема щодо розбудови інфраструктури морських портів.

Опісля церемонії підписання документа міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко заявив, що Україна — єдина у світі країна, здатна подвоїти аграрне виробництво та довести його до 100 мільйонів тонн. А відтак — наростити й агроекспорт.

Щоправда, ключова умова досягнення мети — зростання капіталовкладень в гектари земель сільськогосподарського призначення, а також в інфраструктуру, особливо в портову.

Наприклад, за підсумками 2015 року, обсяг експорту агропродукції становив 35 мільйонів тонн. Нинішнього — Мінагрополітики планує вийти на рекорд у 37 мільйонів тонн.

А Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайєтт резюмував, що Україна мусить стати сільськогосподарською наддержавою, оскільки має всі можливості для цього. Тим паче, що лише за підсумками 2015 року експорт аграрної продукції з України перевищив 16 мільярдів доларів. «Україна має понад чверть запасів чорноземів, український експорт вже продемонстрував 40% зростання. Але на цьому не можна зупинятися», — цитує УНІАН слова американського дипломата.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»