В Україну йде грип, який торік хазяйнував у Європі, США та Канаді. Епідемії вірусу грипу, що спричинив смерть двох жінок у Києві, фахівці не очікують. «Цей вірус може прийти, але не превалюватиме. Епідемію, спричинену ним, ми вже пережили: вірус циркулює з 2009 року. Власне, це нас і здивувало, адже більшість дорослого населення вже має до нього імунітет. Це не те щоб виняток, але поодинокий випадок», — розповіла журналістам завідувач лабораторії грипу Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Алла Мироненко. Йдеться про вірус Н1N1, той самий «свинячий грип», що завітав до нас 2009 року.

Те, що летальні випадки цього року спричинив саме цей пандемічний грип, підтверджено лабораторно, зауважила вона. «Це сталося в одній родині. Батько теж хворів, але обидві жінки мали зайву вагу, а мати — ще й діабет. Власне, ці фактори ризику й спровокували смерть». Мати відмовилася від госпіталізації, доньку поклали в лікарню на четвертий день хвороби.

За словами головного лікаря Київського міського центру здоров’я Отто Стойки, цього року можна вакцинуватися одним препаратом — французьким «Ваксігрипом», що коштує близько 150 гривень. Щеплення вперше почали робити приватні медичні заклади. Загалом українці мало вдаються до вакцинації від грипу, зазначив він.

За словами Алли Мироненко, зробити щеплення можна й зараз — захисні тіла в організмі з’являться за 10—14 днів. Проте треба зважити, що це не гарантує абсолютного захисту. «Скажімо, можна сьогодні вакцинуватися, але за день-два захворіти. Так виникає дискредитація самої вакцини — люди думають, що щеплення не спрацювало, а воно просто не встигло», — пояснила фахівець. Щоб уберегти від грипу дітей до одного року, традиційно їх максимально ізолюють, оскільки до шести місяців щеплення від грипу не роблять. Натомість буде добре, якщо батьки, які мають немовля, самі вакцинуються, порадила вона. «Тих, що вже йдуть до дитячого садка, рекомендую щепити, бо часто перша зустріч із грипом закінчується для дитини пневмонією».

До речі, серед тих, хто хворіє нині, найбільше саме дітей (68%), переважно це малеча дошкільного віку.

Насамкінець. Цього року в Україні очікують вірус типу А H3N2 «Швейцарія». Торік саме він домінував у країнах Західної Європи, РФ, Канаді та США, натомість в Україні та Грузії досить неочікувано для фахівців переважав вірус типу В «Пхукет». Самолікування, завважила Алла Мироненко, в разі ураження грипом завжди впливає негативно, особливо коли людина належить до групи ризику. Для сезонного грипу це наявність хронічних патологій, вік 65+. Для пандемічного — характерні специфічні фактори ризику: ожиріння, вагітність, діабет.

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»