ТОП-НОВИНА

Виборча математика як живий процес

 Демократія — це форма правління, за якої кожен отримує те, на що заслуговує більшість.  До такого прагматичного висновку дійшли американці, водночас зробивши істотну примітку: очевидна її вада в тому, що вона підраховує голоси, а варто було б зважувати. Можливо, така  засторога старої демократії не буде зайвою і нам під час виборчої кампанії-2012, відлік якої ще не розпочався, проте підготовка вже вступила в своє законодавче поле.

Минулої суботи, 28 квітня, як це й передбачено підпунктом 3 пункту 6 розділу ХV Закону «Про вибори народних депутатів України» — не пізніше, як за 180 днів до дня голосування, — під головуванням Володимира Шаповала відбулося засідання Центральної виборчої комісії, на якому було визначено межі одномандатних виборчих округів на постійній основі.

Завважимо, що кількість одномандатних виборчих округів — 225 — ЦВК затвердила ще 9 квітня. Зокрема в АР Крим створено 10 одномандатних округів, у Вінницькій області — 8, Волинській — 5, Дніпропетровській — 17, Донецькій — 21,  Житомирській — 6, Закарпатській — 6, Запорізькій — 9, Івано-Франківській — 7, Київській — 9, Кіровоградській — 5, Луганській — 11, Львівській — 12, Миколаївській — 6, Одеській — 11, Полтавській — 8, Рівненській — 5.

На Сумщині створено 6 виборчих округів, у Тернопільській області 5, Харківській — 14, Херсонській — 5, Хмельницькій — 7, Черкаській — 7, Чернівецькій — 4, Чернігівській — 6, Києві  — 13, а в Севастополі 2 одномандатних виборчих округи. Цю кількість округів утворено відповідно до кількості виборців, внесених до Державного реєстру виборців, — 36 млн 253 тис. 147 осіб (станом на 9 квітня 2012 р.).

За словами очільника ЦВК Володимира Шаповала, межі виборчих округів встановлювали відповідно до орієнтовної середньої кількості виборців в одномандатному окрузі — на рівні 161 тис. 140 осіб (майже 12%).

Коментуючи представникам ЗМІ рішення комісії, заступник голови ЦВК Андрій Магера зазначив, що кількість  округів в окремих областях, приміром, Донецькій, Одеській та деяких інших змінилася. Він назвав це живим процесом, урахуванням низки важливих чинників, зокрема демографічних та міграційних.  Фахівці з виборчого права вже нарекли утворення округів і дільниць на постійній основі позитивною ознакою нового виборчого закону, а внесені зміни радше об’єктивними, ніж політичними.

Оприлюднено й орієнтовний календарний план головних організаційних заходів з підготовки і проведення виборів народних депутатів України, який містить  190 пунктів. Згідно з ним і водночас відповідно до чинного закону,  до 19 липня  місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування виокремлять місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації. До цього ж часу ЗМІ встановлять розцінки вартості одиниць друкованої площі та ефірного часу для проведення передвиборної агітації. Офіційний початок кампанії також визначено: понеділок, 30 липня 2012 року, тобто за 90 днів до дня голосування.