«Уряд Данії надасть понад 10 мільйонів доларів на розвиток системи юстиції, антикорупційну політику, реформу кримінальної юстиції та захист прав людини в нашій країні, — повідомив у вівторок міністр юстиції Павло Петренко під час зустрічі з міністром закордонних справ Королівства Данія Крістіаном Єнсеном. — Частину коштів програми буде спрямовано на запровадження інституту спецконфіскації та створення органу, який здійснюватиме розшук та управління активами, здобутими корупційним шляхом. Ідеться про програму «Нове урядування і захист прав людини».

Таке рішення було прийнято за результатами аналізу роботи українського уряду, Адміністрації Президента та Мін’юсту.

Під час зустрічі відзначали, що Україна за останні півтора року значно просунулась у боротьбі з корупцією. Так відбувається не лише завдяки новому законодавству, а й заснуванню органів, які боротимуться з корупцією (Національне антикорупційне бюро, Національне агентство з питань запобігання корупції, Національне агентство з питань розшуку та розпорядження активами, одержаними від корупційних та інших злочинів). Важливу роль в боротьбі з корупціонерами відіграє активізація роботи правоохоронних органів в цьому напрямі.

«Генпрокуратура проводить очищення своїх лав, при цьому кількість розслідувань щодо чиновників-корупціонерів збільшилася, — повідомив Павло Петренко. — На лаву підсудних потрапляють посадовці найвищого рангу. В нас складне завдання: паралельно проводити реформу правоохоронних органів і демонструвати суспільству реальні результати цієї роботи. Нині ми вже досягли певних результатів у реформуванні: набрано 25 детективів Національного антикорупційного бюро, Нацагентство з питань запобігання корупції на стадії заснування, органи прокуратури оновлюють свій склад через публічні конкурси, нова поліція вже активно працює, і люди їй довіряють. Усе це свідчить про те, що Україна змінюється і що цей процес незворотний. Тому нам дуже потрібна підтримка, яку надають міжнародні партнери.

Я повідомив Крістіана Єнсена про успіхи і плани на найближчий час. Зокрема днями парламент має ухвалити дуже важливий пакет законів, який стосується не лише плану виконання щодо безвізового режиму України, а ще й нормативні акти, які просувають нас у боротьбі з корупцією. Йдеться про запровадження інституту спецконфіскації, який дасть змогу повернути кошти, вкрадені попередніми чиновниками, тощо».

 «Мін’юст — один із найважливіших державних органів у плані реформ. Адже жодну реформу не можна запровадити без того, щоб не впоратись із корупцією, — наголосив Крістіан Єнсен. — Ця програма поліпшить ситуацію в Мін’юсті в боротьбі з корупцією, підтримає інституцію омбудсмена, що покращить ситуацію з правами людини. З гіркого досвіду інших країн знаємо, що немає легкого рішення у протидії корупції. Це не та проблема, яку можна розв’язати протягом одного чи шести місяців. Це довгий і складний шлях, на який стала Україна. Як друг вашої країни Данія і надалі підтримуватиме вас на цьому шляху».