ЕКОНОМІЧНИЙ ФОРУМ. Світовий економічний форму у Давосі відкривається на тлі похмурих прогнозів щодо майбутнього економік найрозвиненіших країн світу.

Форум, що відбувається у швейцарському курортному містечку Давос вже 42-й рік поспіль, цього разу має загальну тему «Велика трансформація».

Форум має відкрити канцлер Німеччини Ангела Меркель - лідер країни, на яку покладають багато сподівань щодо виведення європейської економіки із кризи.

Очікується, що у своїй промові пані Меркель говоритиме про нерівність та майбутнє капіталізму.

Раніше ті самі теми у своєму виступі в Конгресі порушив і Барак Обама, президент найбільшої економічної потуги у світі - США.

Загалом у роботі форуму, що триватиме п’ять днів, візьмуть участь понад 2,5 тисячі провідних політиків та бізнесменів світу, серед яких 40 лідерів держав, 19 із 20 голів найвпливовіших центральних банків, топ-менеджери провідних світових компаній.

Давоський форму ніколи не передбачає вироблення якоїсь спільної політики, проте, як вважають оглядачі, настрій, заданий у Давосі, впливає на світову економіку цілий рік.

Цього разу відкриттю форуму передувало оприлюднення нових прогнозів Міжнародного валютного фонду, який вчергове зменшив свої очікування щодо розвитку світової економіки у 2012 році.

Крім того, провідна аудиторська компанія PriceWaterhouseCoopers оприлюднила дослідження думки керівників провідних компаній світу щодо майбутнього їхнього бізнесу. Згідно із дослідженням, серед топ-менеджерів європейських компаній лише чверть вірить у «світле майбутнє» цього року у порівнянні із 40%, які вважали перспективи розвитку свого бізнесу досить пристойними у 2011 році.

Минулого року форум у Давосі відкривав російський президент Дмітрій Медвєдєв. Цього року ані він, ані російський прем’єр Владімір Путін у Давос не приїдуть.

Українську делегацію, як і рік тому, очолюватиме президент Віктор Янукович. За повідомленням адміністрації президента, ключовою темою у порядку денному візиту української делегації будуть енергетичні питання. Утім, проблема пошуку альтернативних до російських шляхів отримання енергоносіїв так само була головною і під час попереднього візиту президента Януковича у Давос у січні 2011року.

BBC ua