Іван Сухий із Жашкова на Черкащині — музикант від Бога. Гармонь у його руках одразу перетворюється на диво, яке зачаровує слухачів. А ще він створив відомий в Україні і за її межами дитячий ансамбль гармоністів.

Він ровесник незалежної України. За цей час ансамбль здобув звання лауреата 96 конкурсів, третина з яких всеукраїнські та міжнародні.

Чимало вихованців Івана Івановича стали професійними музикантами.

Ансамбль гармоністів на сцені — гра юних музикантів нікого не залишає байдужим. Фото з архіву музею української гармоніки

Загалом Іван Сухий навчив відмінно грати на гармоні не одну сотню учнів. Ось і нині поспішають до Майстра, як його називають у Жашкові, діти різного віку — і п’ятирічні, і юнацтво.

Чимало вихованців ансамблю нині захищають Батьківщину на сході України. А в години перепочинку беруть до рук гармонь і згадують свого наставника. Учасники ж ансамблю передають на фронт не тільки речі для воїнів, а й музичні інструменти.

На основі свого практичного досвіду Іван Сухий створив навчальний посібник «Українська гармоніка», який стане у пригоді й початківцям, і досвідченим музикантам. Посібником користуються не лише в Україні (його затвердило Міністерство культури), а й за кордоном.

Грою юних музикантів і їхнього талановитого наставника мали змогу насолоджуватися Польща і Чехія, Німеччина й Угорщина, Австрія і Франція, Італія й Білорусь та країни близького зарубіжжя. Та де б не виступав ансамбль, завжди на вишитій сорочці його керівника — герб Жашкова. Він великий патріот рідного краю. А ще Іван Сухий — художній керівник народного аматорського вокального чоловічого ансамблю районного Будинку культури. Встигає він плідно працювати і з хором ветеранів війни та праці.

Десять років тому в районному центрі він заснував музей української гармоніки, який удостоєно уваги Книги рекордів України за його ексклюзивність.

Ви уявляєте гармошку, зроблену із сірників? Її можна побачити в цьому музеї. А чули, як звучить інструмент, якому вже понад сотня років? А ось малесенька гармоніка, яку ледве втримаєш у руках. Але й вона чудово грає. Неповторність музею в тому, що Іван Іванович — майстер з виготовлення цих музичних інструментів. Його найперший оригінальний витвір гармоніка-чобіт вражає, як і решта неповторних робіт!

Учасники ансамблю, який свої репетиції проводить просто в музеї, беруть активну участь у формуванні експозиції, в екскурсіях-концертах. Це не тільки допомагає розширювати світогляд юних музикантів, а й формувати їх особистостями.