РОЗРАХУНКИ

Держава повернула бізнесу майже 46 мільярдів гривень 

Протягом 2012 року повністю задоволено заявки бізнесу на повернення ПДВ (загалом — 43,3 мільярда гривень) і поступово ліквідовано прострочену заборгованість із відшкодування цього податку, повідомляють на сайті Державної податкової служби. Підприємцям повернули 46 мільярдів гривень. Це на 3,2 мільярда гривень більше, ніж у 2011-му. Загальну суму заборгованості скорочено на 4,5 мільярда. 

 Більше половини бюджетного відшкодування ПДВ здійснено в автоматичному режимі. Торік бізнесу так повернули майже 23,2 мільярда гривень, або у 1,5 раза більше, ніж у 2011-му. У 2012-му бюджетну компенсацію таким чином своєчасно отримало 501 підприємство. 

Водночас таких претендентів могло бути значно більше. А точніше, отримувати ПДВ «автоматом» потенційно можуть уп’ятеро більше платників, ніж зараз, наголошують податківці. Головна перешкода — низький рівень середньої заробітної плати на підприємствах. Адже, відповідно до вимог для претендентів на автоматичне відшкодування ПДВ, се?редня зарплата має перевищувати мінімальний рівень не менш ніж у 2,5 раза. Результати опрацювання декларацій свідчать, що цьому критерію не відповідають майже 1,4 тисячі платників. Деякі з них мають розбіжності між власним податковим кредитом і податковими зобов’язаннями своїх контрагентів, деякі — податковий борг, не перебувають за місцем реєстрації або перебувають на стадії банкрутства.

Але платників ПДВ стає більше завдяки спрощенню процедури реєстрації (далі ПР). Торік 58 тисяч осіб стали платниками цього податку. Лише у Києві протягом 2012-го їх побільшало на 15 тисяч — стало утричі більше, повідомляє столична податкова служба. Цьому сприяло скорочення документообігу для платників. Спрощена процедура видачі свідоцтва платника ПДВ, зняті всі обмеження на допуск до ПР, зменшився термін розгляду заяв. Очікується, що в 2013-му за такими свідоцтвами прийдуть ще більше підприємців, адже відбудеться повний перехід до електронної ПР. 

Якщо ж суб’єкт підприємницької діяльності хоче вийти з реєстру платників ПДВ, то, за інформацією ДПС у м. Києві, до податкового органу треба подати відповідну заяву, а також обов’язково повернути свідоцтво й усі засвідчені його копії, якщо вони були раніше отримані. Інакше заяву до розгляду не прийматимуть.

ДЕКЛАРУВАННЯ

Держпідприємництво погодило проект наказу Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 25 листопада 2011 року № 1492». Згідно з документом, зміни торкнуться форми декларації з ПДВ, додатків до неї та порядку їх заповнення, інформує прес-служба Держпідприємництва. Зокрема передбачається: 

♦ введення єдиної форми декларації з ПДВ та скасування декларації з ПДВ для окремих видів діяльності;

♦ можливість відображення у звіті електронної митної декларації;

♦ уточнення порядку розрахунку суми податкового кредиту ПДВ по товарах/послугах, які частково використовують суб’єкти господарювання для виготовлення сільськогосподарських товарів;

♦ визначення порядку розрахунку податкового кредиту ПДВ у разі зміни напрямку використання придбаних товарів/послуг в оподатковуваних операціях.

Проект наказу Мінфіну підлягає реєстрації в Мін’юсті та набере чинності з дня його офіційного опублікування. У коментарі прес-служби Держпідприємництва для «УК» зазначено, що запровадження єдиної уніфікованої форми декларації з ПДВ спрямоване на спрощення процедури адміністрування цього податку. Скоротяться затрати часу на заповнення декларації та зменшиться кількість помилок, які можуть допустити платники.