Юлія ЖЕШКО
для «Урядового кур’єра»

Столичні медики першими в країні почали лікувати деформацію стоп за сучасною  технологією. Вальгусна деформація ступні, або, як кажуть у народі, — утворення гуль — це недуга, що частіше зустрічається у представниць прекрасної статі. За  статистикою, від хвороби страждають 90% жінок, тоді як лише 10% чоловіків потрапляють у цей список. Київський міський ортопедичний центр ендопротезування, хірургії та реабілітації — перший медичний заклад, який лікує деформацію стоп за новою для України технологією.

 Є безліч чинників, що зумовлюють утворення кісточок на передній частині ступні: скаліотична постава, носіння незручного взуття та ще й на високих підборах впливають на розвиток цієї проблеми, наголошує лікар Київського ортопедичного центру Максим Донець. Навіть незначна, на перший погляд, деформація може призвести до серйозних порушень роботи організму. Наслідком є артрит, зміщення хребців і безліч інших проблем.

Центр має 18-річний досвід ендопротезування, але останнім часом набуває популярності питання щодо лікування вальгусної деформації стопи. Люди роками ходять з гулями на пальцях і навіть не здогадуються, що цієї проблеми можна позбутися сучасними медичними способами. Серед 1300 операцій понад  200 — на ступнях та  500  з ендопротезування. 

Лікарі використовують методики, які змінюють біомеханіку стопи. Один з таких методів — малоінвазійна хірургія, тобто операція проводиться через окремі двосантиметрові отвори, вживлюється гвинтик, який фіксує правильне положення стопи. З ним людина може прожити все життя і значно краще, ніж без нього.

Малоінвазійна хірургія як спосіб лікування деформації давно використовується в Німеччині, Італії та Англії, тоді як в Україні практикується з 2013 року. Період реабілітації після  операції триває не більш ніж два тижні, а рубці на місці розрізів мінімальні, пояснив лікар.

— Багато пацієнтів хочуть оперуватися саме в центрі ендопротезування, — прокоментував головний ортопед Києва Олександр Косяков. — Раніше популярною медичною послугою в Україні для іноземних громадян була лише стоматологія. Тепер до цього списку додані ортопедичні послуги. Більшість пацієнтів із Росії, Молдови, Грузії, є навіть з Ізраїлю, Канади і Франції.

Головний лікар Київського міського ортопедичного центру ендопротезування, хірургії та реабілітації Таїсія Лобода наголошує, що колектив спеціалізується не лише на ендопротезуванні, хоч це основний напрям, а й займається артроскопією — це різновид оперативного втручання, яке використовують для діагностики і лікування різних захворювань суглобів.