Дерегуляція потрібна для викорінення того, що заважає розвитку підприємництва й національної економіки. Така думка стала наріжним каменем наради, присвяченої питанням спрощення господарської діяльності та поліпшення бізнес-клімату в країні.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який головував на зібранні, повідомив, що уряд готує першу хвилю дерегуляції господарської діяльності і має намір вжити заходів впливу до тих структур, які заважають розвитку вітчизняного бізнесу. Ідеться про рішення, від яких підприємництво відчує зміни на краще і побачить розуміння влади, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Терпіти такі втручання Прем’єр наміру не має. Найбільше гострих запитань у нього накопичилося до Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Володимир Гройсман укотре нагадав про створення офісу залучення та підтримки інвестицій, який збиратиме інформацію як про ведення бізнесу в усій країні, так і про проблеми, що його супроводжують. Оскільки згадані перешкоди стримують економічне зростання, уряд відчуває себе зв’язаним по руках і ногах, через що не може підвищити якість життя людей. «Ваше завдання — прибрати всі підвалини для такого розвитку подій», — наголосив Прем’єр, звертаючись до керівників відповідних державних структур щодо необхідності викорінення зловживань.

Обговорено також пріоритети в дерегуляції господарської діяльності, зокрема ухвалення ліцензійних умов, очищення регуляторного поля від незаконних і неактуальних актів, дерегуляцію в ІТ-секторі, зменшення переліку товарів подвійного використання тощо.

Презентуючи рішення у напрямі дерегуляції, запропоновані Прем’єр-міністром, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов зазначив, що їх обрано зокрема ∂рунтуючись на рейтингу Doing Business, антикорупційних заходах та умовах Меморандуму про співпрацю з МВФ і європейській макрофінансовій допомозі.

Володимир Гройсман висловив пропозицію розглядати питання дерегуляції на засіданнях уряду раз на місяць. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»