ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА. Новим Державним секретарем США в адміністрації переобраного на другий термін Барака Обами буде сенатор Джон Керрі. Днями він замінить нинішнього Держсекретаря Гілларі Клінтон, яка йде у відставку. У понеділок запропоновану президентом кандидатуру майже одноголосно затвердив Сенат США. Проти колеги проголосували лише троє з 97 присутніх сенаторів. 

69-річний Джон Керрі, який є сенатором уже п’ятий термін поспіль, має широку підтримку і своїх однопартійців-демократів, і республіканців. Його вважають одним із найбільш шанованих у світі американських фахівців із зовнішньої політики: 28 років він — член комітету з міжнародних відносин Сенату, а останні чотири роки очолює його.

Керрі запевняє, що має намір продовжити тактику, обрану його попередницею Клінтон. Фото з сайту zimbio.com

На слуханнях у міжнародному комітеті сенатор запевнив, що його дії не підуть урозріз із політикою адміністрації Обами і що він має намір продовжити тактику, обрану його попередницею Клінтон. Позиція Керрі щодо Ірану, Сирії та Афганістану завжди була подібною до позиції адміністрації, і принципових змін тут чекати не варто. Керрі зробив важливий внесок у «перезавантаження» відносин із Росією. Він був одним із найпослідовніших прихильників останньої угоди щодо стратегічного наступального озброєння, однак його не можна назвати проросійськи налаштованим політиком.

Майбутній Держсекретар США виступає зокрема за зближення з Китаєм, врегулювання близькосхідних конфліктів і боротьбу з глобальним потеплінням.

Ветеран в’єтнамської війни Джон Керрі в 2004 році був кандидатом у президенти від Демократичної партії, та програв вибори Джорджу Бушу-молодшому.

Як очікується вже цієї п’ятниці, Джон Керрі прийме присягу в статусі Держсекретаря, а наступного понеділка відбудеться перша зустріч працівників Держдепу з новим очільником.