ФАЛЬСИФІКАТ. Сурогатний алкоголь призвів до отруєння двох жителів міста Ковеля. Психічні та поведінкові розлади у них, що були зафіксовані лікарями, — наслідок споживання придбаного із рук «самопала». Правоохоронці встановили людину, яка продала їм  сурогат, — нею виявилася одна із жительок цього волинського міста.

Вміст півлітрових пляшок,  на які вона клеїла етикетки та підроблені акцизні марки, навіть близько не відповідав вимогам, передбачених законодавством. Тож за фактом реалізації продукції, яка становила загрозу життю та здоров’ю громадян, працівники управління податкової міліції ДПА у Волинській області порушили кримінальну справу.

Розливане море фальсифікату в області завдяки діяльності правоохоронців останнім часом істотно зменшилося. Чотири підпільні цехи із семи виявлених «невидимок» спеціалізувалися, як повідомили у прес-службі митарів, на виробництві горілки-фальсифікату. Решта ж «бізнесменів» без належних документів виготовляли продукти харчування та пропонували виготовлені кустарним способом  вироби із деревини.

Як розповіли в управління податкової міліції, протягом минулого року їхні працівники вилучили 545 дал спирту, що призначався для виготовлення сурогату, 1340,9 дал фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів та 1200 штук підроблених марок акцизного податку.

Загалом  протягом 2011-го  податкова міліція викрила в регіоні  17 злочинів, пов’язаних із незаконним обігом підакцизних товарів, з яких півтора десятка — за ч.3 ст.204 КК України (незаконне виготовлення товарів з недоброякісної сировини, що становлять загрозу для життя і здоров’я людей) та два — злочини за ст.216 КК України, пов’язані із незаконним виготовленням та використанням підроблених марок акцизного збору. За встановленими фактами порушено дев’ять кримінальних справ.

В результаті активних дій податкових силовиків із незаконного обігу вилучено товарно-матеріальних цінностей на суму понад 42 мільйони гривень.