Нині на обліку в органах соціального захисту населення Луганщини — 427 учасників бойових дій, 30 сімей загиблих військовослужбовців та 3 інваліди, які брали участь в АТО. Серед мобілізованих бійців чимало тих, чиї будинки залишилися на тимчасово окупованій території. Майже всім вдалося вивезти сім’ї. Та проживають вони в орендованих квартирах, серед чужого майна. Питання облаштування власного дому гостре не лише для вимушених переселенців, а навіть для тих, хто вирішив зі зброєю в руках захищати Батьківщину. Нині ці військові об’єднуються у громадські організації, щоб обстоювати власні права. Свою роль тут зіграє й Центр допомоги учасникам АТО, створений в області на виконання указу Президента України.

Як зазначила заступник керівника обласної військово-цивільної адміністрації Ольга Лішик, демобілізовані учасники АТО мають право на медичне обслуговування, забезпечення житлом, грошове забезпечення та отримання послуг із працевлаштування. І в цих питаннях буде налагоджено роботу, головним інструментом в якій буде створений центр.

А директор департаменту соціального захисту населення обласної держадміністрації Елеонора Поліщук розповіла, що державної програми з надання коштів місцевим органам влади на закупівлю квартир для учасників АТО поки що немає. Але висловила впевненість, що робота центру допоможе у вирішенні й цього питання. Також Елеонора Поліщук розповіла, що звільнені в запас громадяни мають право на отримання земельних ділянок. І на сьогодні, за даними державного кадастру, 15 осіб уже скористалися цим правом.