ЗОНА ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ. Переважна кількість закордонних візитів перших осіб держави нині супроводжується насиченою діловою програмою:  бізнес-конференції, «круглі столи» та ділові сніданки стали невід’ємною частиною програми перебування високопосадовців в інших країнах. А за настроєм ділових людей можна безпомилково визначити ставлення до країни загалом. Роль МЗС у захисті вітчизняного бізнесу за кордоном завжди була вагомою, адже з часів проголошення незалежності дипломатичне відомство виступало координатором  зовнішньоекономічної діяльності, зазначив учора на прес-конференції в Укрінформі заступник міністра закордонних справ Віктор Майко. Завдання було належним чином конкретизоване указом Президента у 2010 році. Зокрема було скасовано торговельно-економічні місії, які, будучи підпорядкованими в різний час різним міністерствам,  інколи враховували не державні, а суто відомчі інтереси.

Нині всі функції  з координації  передано до МЗС, і зовнішньо?економічною діяльністю в кожній країні опікується  безпосередньо посол, а не економічний радник, як було раніше. Як результат, активізувалася  діяльність посольств на економічному напрямку, а наші компанії дедалі частіше стають переможцями міжнародних тендерів, укладаючи вигідні міжнародні угоди.

Однак це не означає, що зовнішньополітичне відомство перетягло ковдру на себе. Діяльність координується з іншими міністерствами, з Українським союзом промисловців і підприємців, Торгово-промисловою палатою України, а 2011 року створили Раду експортерів та інвесторів при МЗС.

Як відомо, Україна розраховує на підписання в листопаді цього року  на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі  Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, невід’ємною частиною якої є і всеохоплююча угода про вільну торгівлю з ЄС. Важливо, що існує домовленість: деякі пункти цієї угоди почнуть діяти відразу після підписання. Це і додаткові стимули, і додаткові зобов’язання. Українські виробники в багатьох галузях мають стати конкурентоздатнішими, аби втриматися в умовах жорсткої конкуренції.

Віктор Майко також висловив припущення, що в разі ухвалення Угоди про асоціацію з ЄС може бути переглянуто і нещодавнє урядове рішення про введення спецмита на імпортні автівки.