ІННОВАЦІЇ. Не раз звертав увагу: успішні господарі завжди по-розумному економні. Занотував якось думку відомого на Черкащині, та й загалом в Україні, керівника СТОВ «Агрофірма «Маяк» Миколи Васильченка: сьогодні перевагу здобуває той, хто пропонує вільному ринку гідну якість при розумній ціні, врахувавши свій інтерес як підприємця. Герой України із села Піщани, як і його сусідка Людмила Лисун із Плешканів Золотоніського району давно перейшли до мудрого господарювання. За допомогою сучасної техніки вони вкладають у землю рівно стільки зусиль і коштів, скільки потрібно, і при цьому мають добрі врожаї.  Навіщо, приміром, вносити добрива рівномірно, якщо різні поля або окремі його зони потребують більшої їх кількості, а на деяких — вони в надлишку? Або щодня об’їжджати посіви з перевіркою, чи все в порядку, якщо проблемні поля автоматично визначають системи? Та й навіщо використовувати прогноз погоди найближчого населеного пункту, якщо треба лише дані для конкретного поля? На жаль, сьогодні далеко не всі аграрії ставлять такі запитання. Хоч на розвинених ринках це вже стало філософією ведення агробізнесу.

Розумна техніка підказує, чого потребує поле. Фото з сайту agro-business.com.ua

Повідомлення з Монастирищенського району підтвердило: хто шукає шляхи розвитку агробізнесу, обов’язково знаходить неординарні, економічно обгрунтовані рішення.  Проект супутникового спостереження за посівами, який впроваджує компанія ТОВ «Седна-Агро», передбачає систему моніторингу агроландшафтів за допомогою аерокосмічних засобів дистанційного зондування землі. За словами її керівника Олега Ярового, внаслідок цього отримується точна картографія земель і так звані зоновані карти, де агрокультури вирощуються з урахуванням неоднорідностей поля. Таким чином, системи  супутникового спостереження,  моделювання та прогнозування погодних умов роблять ефективнішою роботу техніки і контролю за розвитком рослин.

Якщо раніше такі проекти можна було впроваджувати лише на великих територіях, то нині середні і дрібні господарства отримують дохідність від їх використання.

Сьогодні спостереження за полями проводиться різними способами: об’їзд, збирання й аналіз зразків, використання датчиків і аерозйомки. Але для таких масштабів, як у наших господарствах, у світі дедалі частіше використовуються космічні зйомки із супутників. Вони дають змогу спостерігати за посівами і на основі обробки даних цих знімків із накладенням у червоному та інфрачервоному спектрі приймати рішення про «точкове» внесення добрив, інсектицидів або гербіцидів, полив або інші дії. Крім того, дані таких програм можна завантажувати на будь-який електронний носій або в бортовий комп’ютер сільгосптехніки, що значно спрощує постановку завдання працівникам агропідприємств. Нескладні підрахунки свідчать: супутникове спостереження за посівами  заощаджує не менше 146 гривень на гектарі.

Системи спостереження за станом посівів із супутника успішно використовуються у багатьох країнах Америки, Європи і СНД. Крім того, допомагає не лише оперативно стежити за станом полів, а й у режимі реального часу отримувати через Інтернет звіти і повідомлення про найважливіші події, прогнозувати врожайність полів і всього господарства, одержувати супутню інформацію про ринки сільгосппродукції, котирування валют і ціни сільгосптоварів на окремих біржах, зіставляти поточні та історичні значення індексів вегетації, вологості грунту, вмісту добрив.