АВТОКАТАСТРОФА

Серед імовірних причин страшної аварії у Швейцарії —технічні несправності, здоров’яводія або людська помилка

Незвичною  перекличкою розпочався ранок наступного дня після трагедії, що забрала життя 28 чоловік, з яких 22 — діти,  у школі, де вони навчалися: родичам назвали імена школярів, які вижили після аварії. Однак деякі й досі не знають усієї правди. Навіть рятувальники, які працювали на місці аварії, були такі приголомшені побаченим, що більшості з них знадобилася допомога психологів. Половина автобуса перетворилася на брухт.  Медексперти  кажуть,  що тіла загиблих розпізнаватимуть хіба що за результатами ДНК.

У кінці цього тунелю тепер не світло, а квіти. Фото з сайту daylife.com

Як відомо, діти  поверталися додому після канікул у горах. У тунелі в швейцарському кантоні Вале автобус зіткнувся з правою стіною, розвернувся від удару і врізався в протилежну бетонну стіну. Ремені безпеки не змогли захистити від  удару — таким сильним він був. Окрім горезвісного автобуса, зі швейцарського курорту до Бельгії поверталися ще два таких самих екіпажі. Вони проїхали першими…

За словами швейцарського прокурора Олів’є Елсіга, при розслідуванні особливий акцент буде зроблений на вивченні матеріалу, знятого камерами відеоспостереження.  «Вже можна точно стверджувати, що ніяка інша машина не потрапила в цю ДТП...  Дорога була суха», — повідомив він.

І фатальний  тунель, на думку фахівців,  вважається одним з найбезпечніших — це автомобільна дорога з двома смугами руху в обидва боки, які розділені посередині, щоби машини не рухалися назустріч, там є багато засобів безпеки, таких як уловлювачі і телефони екстреного зв’язку.  Аби врятувати понад двадцять  невинних,  цього виявилося замало…

Із 52 пасажирів вижили лише 24 — це діти 12—13 років. Вони наразі перебувають у лікарнях Швейцарії. Двоє школярів — у вкрай тяжкому стані.

За словами міністра закордонних справ Бельгії, причини аварії стануть відомі не раніше ніж через кілька днів або навіть тижнів.

Президент України Віктор Янукович висловив співчуття у зв’язку з трагедією Королю бельгійців Альберту II.

«Разом із дружнім бельгійським народом ми поділяємо почуття скорботи тих, хто втратив своїх рідних та близьких. Від імені народу України та від себе особисто прошу передати сім’ям загиблих глибокі співчуття і слова підтримки у цю важку хвилину, а також побажання скорішого одужання усім постраждалим», — йдеться у співчутті глави держави.

«Загибель дітей — це завжди тяжка втрата та страшне горе для рідних і близьких. Ми сумуємо разом з родинами загиблих та бажаємо скорішого одужання постраждалим у цій аварії», — зазначив український Прем’єр Микола Азаров у вищій урядовій телеграмі, адресованій Прем’єр-міністру Королівства Бельгія Еліо ді Рупо.