На початку цього року Дніпропетровщина прихистила дітей з Авдіївки, що на Донбасі. Нині майже всіх їх відправили на відпочинок в оздоровчий центр соціальної реабілітації «Перлина Придніпров’я»,  що в селі Орлівщина. Загалом у цьому дитячому закладі санаторного типу за зміну, що триває 21 день, відпочинуть 200 дітей. Серед них не тільки переселенці, а й діти загиблих військовослужбовців, учасників АТО.

Оздоровчий  центр відкрили кілька років тому у дитячому таборі ім. О. Матросова. Він працює протягом усього року. Тут є школа, медичний заклад із сучасним обладнанням. Щорічно «Перлина Придніпров’я» може приймати понад три тисячі дітей пільгових категорій і надавати їм соціальну реабілітацію та оздоровчі послуги.

— «Перлина Придніпров’я» — не просто оздоровчий табір, а окрема дитяча країна. Тут навіть час плине по-іншому завдяки насиченому щоденному графіку: змагання, заняття в гуртках. Упевнений, що особлива атмосфера центру дасть змогу дітям, які так багато пережили, відчути справжній смак безтурботного літа, — каже начальник управління сім’ї та молоді Дніпропетровської облдержадміністрації Владислав Яцук.

Маленькі переселенці з Авдіївки та дорослі, які їх супроводжували, з січня жили в Дніпропетровському дитячому санаторії №2. Нині його серед 15 об’єктів для переселенців у семи містах регіону ремонтують за допомогою наданих ЄС коштів (загальна вартість проекту — 1,5 мільйона євро). Тому після відпочинку у «Перлині Придніпров’я» діти з Авдіївки мають переселитися на нове місце, яке оберуть із трьох запропонованих Дніпропетровською облдержадміністрацією варіантів. Це дитячі санаторії у Дніпропетровську та Нікополі, а також санаторій «Солоний Лиман» у Новомосковському районі.

За офіційними даними, на території Дніпропетровської області проживають понад 85 тисяч переселенців, із яких близько 16 тисяч дітей. Цього літа їхнє оздоровлення відбувається коштом місцевих бюджетів та спонсорів. До речі, нещодавно голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко закликав народних депутатів ухвалити закон про безкоштовне оздоровлення дітей-переселенців та дітей учасників АТО.