РЕТРО

Альбом графічних робіт української художниці  розповість про минуле шахтарської столиці

«Історія нашого краю унікальна й неповторна. Молоде покоління і жителі міста Донецька люблять свій край, цінують і пишаються його історією. У мене давно була мрія створити художній образ батьківщини, де я народився і виріс. Я щасливий, що на моє прохання історія Південно-Східної України знайшла відгук у творах відомої української художниці Тетяни Пономаренко-Левераш», — цими словами віце-прем’єр-міністра Бориса Колеснікова починається альбом графічних робіт «Майбутнє починається в минулому», що розповідає про історію народження Донецька. Адже саме він ще два роки тому став ініціатором створення такої серії робіт. Офіційна презентація шикарного видання відбудеться напередодні старту Євро-2012, його даруватимуть почесним гостям футбольного дійства. Тут варто нагадати, що Донецьк, куди приїде збірна Англії та її вболівальники, починався з Юзівки, де колись збудував металургійний завод підприємець Джон Юз з Уельсу.

Художниця Тетяна Пономаренко-Левераш із захопленням працювала над живописною ретро-серією зображень Донецька. Фото автора

Автори цього цікавого проекту свідомо зробили ставку на «ретро-варіант». Усі роботи — місцеві краєвиди чи портрети місцевих жителів того часу — виконані в чорно-білій гамі. Окрім того, завдяки спеціальному друку на французькому папері мимоволі виникає ілюзія, що тримаєш у руках альбом, виданий ще в позаминулому столітті. Чого варті тільки «замацані» сторінки, як це часто буває у виданнях сторічної давності.

«Два роки я збирала матеріали — в краєзнавчому музеї, в архівах, у старожилів, — розповідає Тетяна Пономаренко-Левераш. — Ретельно вивчала фотографії тих років не тільки Юзівки, а й інших міст та селищ тодішньої Російської імперії. Усі будівлі зображувала точнісінько такими, як вони були на старих фото. Ось Свято-Преображенський собор, ось перший трамвай, базарна площа, 1-ша лінія, банки, жіноча гімназія, аптека, магазини… А ось унікальний театр Солей — єдиний у світі. Стіни тут виготовили із солі, а всередині стояли величезні соляні статуї. Сюди тоді приїздили трупи з усієї Європи».

На переконання художниці, серія графічних робіт допоможе розвінчати міф про те, що Юзівка в ті роки була специфічним місцем, куди на заробітки з’їжджалися самі волоцюги чи каторжники. Навпаки, тут було насичене культурне та спортивне життя. Приміром, уже на початку минулого століття в Юзівці відбувалися міжнародні футбольні матчі. І, виявляється, майбутнє «Шахтаря» таки починалося з минулого команди «Юзівка». У ній тоді також грали легіонери — англійські інженери, які залучали до футболу й місцевих робітників.

До альбому увійшла перша частина серії, а в другій автор презентує портрети мешканців Юзівки кінця ХVIII—початку XIX століття. А єдиним кольоровим полотном на майбутній виставці буде картина «Юзівка. 1890 рік». До речі, під час зустрічі з журналістами художниця запропонувала охочим накласти мазки фарби в певних місцях. Причому досі ніхто не мав такої унікальної можливості, окрім… Прем’єр-міністра України Миколи Азарова.

«Ця картина експонувалася в Києві на мистецькому святі «Барвиста Україна» торік у серпні, — розповіла кореспонденту «УК» Тетяна Пономаренко-Левераш. — На відкритті побував і глава уряду, який надовго затримався біля полотна. Уважно розглядав краєвиди минулого століття, розпитував, пізнавав окремі добре знайомі йому місця. А потім на мою пропозицію охоче взяв у руки пензель і зробив мазок на небі над Свято-Преображенським собором. І побажав, аби над Донецьком — колишньою Юзівкою в майбутньому завжди було чисте небо».