Дарина ФІАЛКО
для «Урядового кур’єра»

ПРИСВЯЧЕННЯ. Сьогодні Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка презентує виставу «Чайка» за Антоном Чеховим. Спектакль присвячений Богданові Ступці, який рік тому запропонував режисерові Валентину Козьменку-Делінде взятися за цю п’єсу. Нарешті побажання Богдана Сильвестровича реалізували, залучивши до роботи його наступників — Остапа та Дмитра Ступок. До речі, франківці уже вп’яте звертаються до творчості Антона Чехова: донині на сцені театру візуалізовували «Вишневий сад», «Дядю Ваню», «Три сестри», «Жона є жона». Певна річ, творці сподіваються і на успіх нового творіння. «Мої великі сподівання були і залишаються щодо «Чайки», постановки Валентина Козьменка, щодо прекрасного акторського складу, зайнятого у цій виставі. Мені особисто дуже хотілося б, аби ця прем’єра була успішною», — сказав журналістам художній керівник театру Станіслав Мойсеєв перед допрем’єрним показом частини вистави.

Масивні скляні двері на сцені — не єдина новація «Чайки» у франківців. Фото Укрiнформу

Які ж враження він залишив? Відблиски масивних скляних дверей, що стоять посеред сцени, кружляють глядацькою залою. Так само виблискують емоції героїв постановки. Франківська «Чайка» демонструє стражденне кохання, муки творчості, людські поривання.  Цікаво стежити за асоціативними лініями вистави. Белетрист Борис Тригорін, він же Остап Ступка, шукає слави та побивається через нове кохання. Він визнає свою безхребетність, каже, що «не має власної волі». Натомість Костянтин Треплєв, Дмитро Ступка, розриває на шматки свій твір. Потім хіба що шматки залишаються і від його стосунків із Чайкою, яку грає Анжеліка Савченко. Час до часу такі пристрасті заспокоює пісня «Пам’яті Карузо». Творці вистави запевняють, що мали на меті зробити спектакль романтичним.

Зі слів Валентина Козьменка-Делінде, він свідомо надавав спектаклю такої тональності. «Вистава вимальовується дуже цікавою, романтичною, — зазначив Остап Ступка. — Можливо, справді нам нині не вистачає романтики. Усе трохи поросло пластмасою, що стосується мистецтва і не тільки театрального. Це дуже важливо: повернутися до справжнього, романтичного, коріння».

Охочі оцінити повну версію «Чайки» найближчим часом зможуть це зробити 2 та 16 лютого, пізніше — 9 і 28 березня.