ПЕРСПЕКТИВИ

Українці згодом - перед тим, як їхати в Італію, - отримають змогу вивчати італійську мову, а також удосконалюватимуть її там, на італійській землі. З цього питання готується двостороння Угода у сфері трудової міграції. Про це йшлося під час робочого візиту першого заступника міністра праці та соціальної політики України Лідії Дроздової до Італійської Республіки, де вона зустрілася з директором генерального департаменту з питань міграції Міністерства праці Італійської Республіки Натале Форлані.

За повідомленням прес-служби Мінпраці, Натале Форлані наголосив на зацікавленості італійської сторони у найшвидшому підписанні українсько-італійської Угоди у сфері трудової міграції. Італійська сторона також запропонувала розглянути можливість створення в Україні та Італії за рахунок італійців відповідних освітньо-підготовчих двосторонніх програм у рамках Угоди у сфері трудової міграції. Вони допоможуть українцям вивчити італійську мову перед легальним виїздом до Італії з метою працевлаштування, особливості побуту, культури та роботи в італійських сім'ях. Іншою важливою складовою згаданих програм має стати можливість вчасного повернення додому українських трудових мігрантів після закінчення терміну дії контракту на роботу та допомога у пошуку роботи на батьківщині після повернення з Італії.

У січні 2011 року італійською стороною буде передано на розгляд Мінпраці України контрпроект міжурядової Угоди у сфері трудової міграції та виконавчого Протоколу до неї. А вже після отримання необхідних коштів Міністерством праці Італії від уряду Італії у першій половині 2011 року буде поновлено переговорний процес щодо підписання двосторонньої Угоди про соціальний захист громадян України на території Італії. У лютому 2011-го в Києві відбудуться переговори на рівні експертів сторін щодо обговорення тексту Угоди у сфері трудової міграції.