У тому, що Канів повинен стати родзинкою культурного середовища України, куди мають приїжджати не лише жителі інших регіонів, а й туристи з усього світу, переконаний віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич. Він відвідав місто під час робочої поїздки на Черкащину. Аби так і сталося, необхідно водночас із підтримкою закладів культурно-мистецького середовища розвивати міську інфраструктуру, щоб створити комфортні умови і для жителів, і для гостей міста.

Віце-прем’єр оглянув кілька об’єктів Черкаського краю, серед яких Успенський собор, Канівський міський будинок культури та музей Тараса Шевченка, що входить до складу Шевченківського національного заповідника в Каневі. На його погляд, особливої уваги та підтримки нині потребує міський будинок культури. Будівництво об’єкта триває вже 30 років, і нині він готовий до експлуатації на 75—80 %. Для завершення будівництва необхідно приблизно 43,5 мільйона гривень.

«Ми маємо думати не тільки як профінансувати завершення робіт, — цитує слова Олександра Сича його прес-служба, — а й як розумно використовувати заклад. Це має бути культурно-мистецький центр навіть не регіонального, а загальнодержавного чи міжнародного значення, де можна було б проводити наукові форуми, мистецькі фестивалі та інші заходи відповідного рівня».

Щоправда, знайти ресурси в умовах російсько-української війни буде непросто. Урядовець не пообіцяв, що вже завтра буде виділено десятки мільйонів на реалізацію цього та інших проектів в області. Однак кошти на добудову і міського будинку культури, і на розв’язання проблемних питань музею та Нижнього парку заповідника держава спробує знайти.

При цьому рух усіх виділених коштів жорстко контролюватимуть. Традиційна практика непрозорого використання коштів не пройде. Крім того, потенційним інвестором, крім держави, може виступити і приватний сектор.

«Якщо ми бачимо, що держава не осилить фінансування того чи іншого об’єкта, — пояснив віце-прем’єр, — потрібно залучати інвестора, звісно, визначаючи певні умови. Вони мають бути вигідні й державі, й місцевій громаді».

У рамках поїздки Олександр Сич також ознайомився з ходом завершальних робіт з будівництва перинатального центру, який створюють на базі комунального закладу «Черкаська обласна лікарня» шляхом реконструкції обласної консультативної поліклініки.

Урядовець також провів нараду з актуальних питань державної політики у сфері культури, освіти та охорони здоров’я із заступниками голів Вінницької, Київської, Кіровоградської, Полтавської, Сумської, Черкаської та Чернігівської облдержадміністрацій та зустрівся зі студентами і викладацьким складом Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»