Соцвиплати турбують батьків. А в діточок — просто дитинство. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Темі підвищення соціальних стандартів та стану призначення житлових субсидій було присвячено брифінг за участю заступника міністра соціальної політики Віталія Мущиніна та директора департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталія Музиченка, який відбувся в Будинку уряду.

Виплати за соцстандартами, зауважив заступник міністра соцполітики, з 1 вересня цього року зросли завдяки наповненню держбюджету і запропонованим змінам у бюджет. На 13,1% збільшився прожитковий мінімум. Так, виплати на дітей до шести років становитимуть 1167 гривень, а до 18 років — 1455 гривень. Для працездатних осіб — 1378 гривень, для непрацездатних — 1074 гривні.

Віталій Мущинін звернув увагу на збільшення розмірів зарплат  працівникам бюджетної сфери — науковцям, педагогам, медикам (зокрема сімейним лікарям та медсестрам), працівникам культури. Підвищаться пенсії  шахтарям — до 3222 гривень. Допомога у зв’язку із втратою годувальника становитиме 1611 гривень. Зміняться мінімальні пенсійні виплати для інвалідів війни та інвалідів — ліквідаторів Чорнобильської аварії.

Збільшаться мінімальні державні допомоги для інвалідів І групи, для дітей, що перебувають під опікою і піклуванням, з догляду за інвалідом із психічним захворюванням.

З наступного понеділка відбудеться перерахування 250 мільйонів гривень за серпень вимушено переселеним особам. Заступник міністра додав, що нинішні суми виплат для ВПО також потребують негайного перегляду. Він вважає, що сума компенсації за найм житла вже не відповідає сучасним цінам. Тому вже готують документи про перерахунок у бік збільшення таких виплат.

У зв’язку із підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги в міністерстві прогнозують, що до початку опалювального сезону по оформлення субсидій звернеться 4,5 мільйона сімей. Щоб зменшити навантаження на працівників соцзахисту, до роботи з оформлення заяв залучено 1300 громадян, які стоять на обліку в центрах зайнятості.

Віталій Музиченко повідомив, що загальна кількість заяв, що вже надійшли від громадян, становить 2,9 мільйона, з них 2,7 мільйона розглянуто і призначено субсидії. Питання охоплення субсидіюванням вивчають у кожній області окремо. Як зазначив чиновник, на місцях, вочевидь, не скрізь справляються з інформуванням населення та залученням до субсидіювання. З виконанням завдань упоралися Сумська, Кіровоградська, Житомирська, Вінницька, Донецька області. Низькі показники поки що у Чернівецькій, Запорізькій, Закарпатській, Луганській, Одеській областях. Звісно, що ці показники не остаточні. Бо щойно розпочнеться опалювальний сезон, бум на оформлення субсидій стрімко зросте.

— Ми доносимо всіма можливими шляхами інформацію до громадян про своєчасну подачу заяви на отримання субсидій заради їхнього ж комфорту, не очікуючи платіжок із новими цифрами, — наголосив Віталій Музиченко.

Тож отримавши від листоноші бланк заяви і декларації з інформаційними матеріалами, не варто відмахуватися від нагоди вчасно скористатися запропонованою державною допомогою.

Марина ВОЛОШИН
для «Урядового кур’єра»