ЄВРО-2012. Рівно 100 днів залишилося до початку грандіозної футбольної події в Україні та Польщі – Євро-2012.Саме о 19:00 8 червня у Варшаві відбудеться матч-відкриття турніру: збірна Польщі прийматиме збірну Греції, передає ТСН.

За словами очільника Європейського футбольного союзу (УЄФА) Мішеля Платіні, наразі готовність України та Польщі становить 95%.

«Це буде знаменний турнір з прекрасною атмосферою. Ми побачимо важливі ігри», – зазначив Платіні.

Стадіони

• Україна: Надсучасна «Донбас-Арена» й «павукоподібний» реконструйований стадіон «Металіст» діють із другої половини 2009 року, а новозбудована «Арена Львів» й реконструйований НСК «Олімпійський» у Києві вже встигли прийняти перші поєдинки.

В листопаді там пройшли спаринги збірної України. Столична 60-тисячна арена, де заплановане проведення фіналу Євро-2012, в 4 березня прийме свій дебютний матч чемпіонату України – дербі між столичними «Динамо» й «Арсеналом».

• Польща: Варшавський «Національний» стадіон, на якому відбудеться матч-відкриття Євро-2012, був зданий в експлуатацію останнім із восьми арен майбутнього чемпіонату.

Він відкрився 29 січня під супровід невеличкого музичного фестивалю. Бойове «хрещення» «Національний» пройде сьогодні, 29 лютого, спарингом між збірною Польщі та Португалії.

Інші два польські стадіони – у Познані та Вроцлаві, – було відкрито у вересні 2011 року.

Інфраструктура

• Україна: Дорожня і залізнична системи пройшли процес оновлення. Аеропорти в усіх чотирьох приймаючих містах зазнали капітальних змін.

Нещодавно був відкритий новий термінал у Львові, а в Донецьку та терміналі D «Борисполя» вже завершені основні роботи.

Новозбудовані термінали вже тестуються і в березні мають бути здані в експлуатацію.

В столиці вагомі інвестиції були направлені в готельну сферу від квітня 2007 року, коли Україна й Польща вибороли право проводити турнір.

• Польща: 29 лютого у Вроцлаві відкрито новий термінал. Тим часом у Варшаві вже на повну працюють 120 трамваїв із низькою посадкою, які цього літа обслуговуватимуть уболівальників.

Тривають завершальні роботи з модернізації дорожньої та залізничної мереж. У кінці травня очікується відкриття залізничної лінії, яка з'єднуватиме варшавський аеропорт із центром міста.

Тренувальні бази

Більшість команд-учасниць – 13 із 16 – обрали місцем проживання Польщу. Збірна України залишиться вдома – в Києві. Столицю України також обрала для проживання шведська команда, тоді як французи зупиняться в Донецьку.

Волонтери

У період із червня по жовтень 2011 року на 5 500 вакантних позицій подали заявки 23 965 кандидатів зі 142 країн світу, що стало рекордом.

У грудні завершилися співбесіди. Підготовка волонтерів уже кипить, а триватиме вона до травня.