Військові відзнаки і нагороди завжди були мірою доблесті й патріотизму. Тому їх експозиція, відкрита в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського, така актуальна нині, в час випробувань для України.

На ідеях товариств «Сокіл», «Січ», «Пласт» — провісників українського національного війська, які діяли на початку ХХ століття в Західній Україні в складі Австро-Угорської імперії, зросла ціла плеяда патріотів.

Чернігівці заворожено розглядали створені на Галичині медаль і відзнаку 1914-го, присвячені 100-річчю від дня народження Тараса Шевченка. Не менш захоплено сприймаються відзнаки і нагороди Легіону Українських січових стрільців часів Першої світової війни.

Стенди-планшети «Збройні сили Української Народної Республіки», «Українська Галицька Армія» та «Україна в Другій світовій війні» розповідають про боротьбу за незалежність та збройний захист Української держави. Усього представлено 131 копію історичних раритетів. Їх створив член Львівської громадської організації «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» Михайло Дмитрів.

«Презентація українських військових відзнак часів визвольної боротьби — внесок у справу зміцнення духовної обороноздатності у цей непростий час, нагадування про героїзм та військову звитягу наших предків», — зауважила заступник директора Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського Наталія Коцюбинська.

Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області науковий співробітник Сергій Бутко розповів, що до складу УПА входили представники різних областей України, а в одному зі списків було 99 чернігівців.