В Україні триває передача повноважень Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) представникам місцевих органів влади. За словами голови ДАБІ Олексія Кудрявцева, до його структури з такими проханнями вже звернулося 50 міських рад.

Цей процес відбувається з 1 вересня 2015 року, коли набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства». Відтоді ДАБІ надає місцевим органам влади фахові консультації та роз’яснення щодо формування інспекцій на місцях. Зокрема було розроблено детальні настанови про створення органів держархбудконтролю, які розкривають послідовність дій, що має здійснити місцева влада та її виконком.

ДАБІ здійснює постійний моніторинг ситуації стосовно динаміки ухвалення владою рішень про утворення власних інспекцій держархбудконтролю та проводить підготовчу роботу щодо передачі повноважень. На місця також передають реєстрацію декларацій, контроль за будівництвом на місцях і накладення штрафів.

До ухвалення цього закону територіальні органи ДАБІ функціонували на рівні області та надавали відповідні послуги щодо реєстрації декларації про початок виконання підготовчих робіт, про початок виконання будівельних робіт, про готовність об’єкта до експлуатації у центрах надання адмінпослуг, утворених при Київській міській держадміністрації, міських радах (їхніх виконавчих органах) населених пунктів, які є адміністративними центрами областей.

«Найактивніші в цьому сенсі місцеві влади Донецької області. Зокрема Маріупольська міська державна адміністрація нещодавно почала виконувати нові повноваження у сфері архітектурно-будівельного контролю. Також в цьому напрямі працює луцька місцева влада. До кінця березня очікуємо, що долучаться до цього ще органи влади Львова, Харкова, Тернополя та Херсона. 4 березня передаємо ці важливі повноваження Іллічівській міській держадміністрації», — додає Олексій Кудрявцев.

За його словами, у столиці такі процеси повинні відбутися у квітні 2016 року. Проте у ДАБІ зазначають, що передача повноважень від їхньої структури на місця в Україні триває вкрай повільно. Пан Кудрявцев пов’язує це з гострим дефіцитом кваліфікованих кадрів такого напряму на місцях. Керівник ДАБІ зазначає, що дуже непросто брати відповідальність за це, адже в нас завжди було вигідніше кивати на когось, аніж самому виконувати складні обов’язки.

«Тому ми звертаємося до всіх керівників органів місцевої влади, щоб вони не боялися долучатися до цього процесу. Ми допоможемо всім, чим зможемо», — резюмував голова ДАБІ.

Фахівці очікують, що до літа цей важливий процес значно активізується.