На Берлінському кінофестивалі головну нагороду – Золотого ведмедя – з рук актриси Меріл Стріп, яка цього року очолила журі, отримав італійський режисер Джанфранко Россі.

Це стало рідкісним випадком, коли документальний фільм здобув премію великого кінофестивалю, де представлені усі жанри.

Італійський режисер Джанфранко Россі з нагородою.

Фільм «Fuocoammare», що в перекладі означає «Вогонь на морі», змальовує нелегку подорож мігрантів через Середземне море до Європи.

«Це просто чудово, я ніколи не чекав такого. Два роки тому я отримав Золотого лева на фестивалі у Венеції, але не сподівався, що знову переживу подібний момент» – каже режисер.

Біженці, яких показано у фільмі, прибувають на італійський острів Лампедуза.

Нагороду кращого режисера отримала француженка Міа Гансен-Лав за фільм «Майбутнє».

Спеціальний приз журі здобув режисер Даніс Тановіч за стрічку «Смерть у Сараєво». Потужним політичним змістом фільм нагадує про забуті рани боснійської війни.

На Берлінському фестивалі цього року відбулася прем’єра документальної стрічки «Маріуполіс», знятої литовським режисером Мантасом Кведаравічюсом про грецьке поселення неподалік українського міста.

Наш кореспондент на фестивалі Вольфганг Шпіндлер:

«Криза з біженцями стала лейтмотивом цьогорічного фестивалю. Рішення журі присудити головну нагороду документальному фільму саме на цю тему лише підкреслює бажання суддів привернути увагу до фільмів, присвячених проблемним темам».

EURONEWS