Міжнародна група вчених заявила, що в XX столітті рівень моря піднімався значно швидше, ніж в будь-якому з 27 попередніх століть, передає УНН з посиланням на Proceedings of the National Academy of Sciences.

Згідно з дослідженням, за XX ст. рівень моря піднявся на 14 см. На думку вчених, це безпосередньо пов'язано з глобальним потеплінням, без якого цей показник був би як мінімум вдвічі нижчим.

Дослідники стверджують, що темпи підвищення рівня моря почали різко зростати після завершення Малого льодовикового періоду і з початком промислової революції у XIX ст. Вони також вважають, що в нормальних екологічних умовах рівень Світового океану в минулому столітті зріс би на 7 см.

На попередньому етапі кліматичного циклу, між 1000 і 1400 мм, рівень Світового океану опустився на 7,5 см, що відповідало зниженню середньорічної температури повітря приблизно на 0,2 градуса Цельсія, кажуть вчені.

Зараз середня температура по планеті приблизно на 1 градус вище, ніж в кінці XIX ст.

Крім того, йдеться в дослідженні, не унеможливлюють й варіант, при якому рівень моря навіть опустився б, нехай і не більше ніж на три см. У нинішніх же умовах можливий варіант, при якому рівень Світового океану почне підніматися ще швидше, ніж зараз.

Про зв'язок глобального потепління з підвищенням рівня моря було відомо і раніше, однак досліджень, що охоплювали майже три тисячі років, до теперішнього часу не було. Під час роботи над ним вчені проаналізували дані, отримані під час археологічних досліджень по всьому світу.