Автовокзал у Тернополі в центрі міста кілька років поспіль хотіли перенести на околицю і звести там сучасну будівлю. Але вирішили все-таки капітально відремонтувати стару.

Голова облдержадміністрації Степан Барна пригадав, як звідси в студентські роки часто їздив додому, і вдався до певної статистики. Послугами автовокзалу користується 4,5 тисячі пасажирів на добу, а за рік — майже півтора мільйона осіб. Маршрути пролягають до багатьох українських міст. Міжнародне сполучення також налагоджено, зокрема з Варшавою, Вроцлавом, Познанню (Польща), чеською Прагою. Відправляють звідси й транзитні рейси в Італію, Іспанію, Німеччину, інші країни. Всього щодня в різні кінці області зокрема та України загалом, а також закордоння формують понад 400 рейсів.

Під час ремонту подбали про утеплення приміщення, встановлення енергоощадних вікон, сучасних вентиляційних систем, облаштували камери відеоспостереження, обладнали систему протипожежної безпеки. Оновили фасад будівлі, а також залу очікування та квиткові каси. Одне слово, тепер тут комфортне обслуговування пасажирів і зручні умови для водіїв.

Тепер автовокзал у Тернополі осучаснено. Фото автора

Одразу після урочистостей узялися впорядковувати прилеглу територію автовокзалу, місць висадки та посадки пасажирів, стоянки автотранспорту. Генеральний директор ТОВ «Тернопільавтотранс» Лілія Бутрин обіцяє, що невдовзі в автовокзалі працюватимуть кімната матері та дитини, медпункт, кафе. Подбають і про встановлення Wi-Fi тощо.

На Чернігівщині поменшало ще на один довгобуд: очікуваною і радісною подією стало відкриття поліклінічного відділення Бахмацької ЦРЛ.

У райцентрі вирішили, що реконструювати старе приміщення набагато простіше і вигідніше, ніж починати будівництво з нуля. Терапевтичне відділення, споруджене ще в 50-х роках минулого століття, було непридатним для використання за призначенням. Воно й стало об’єктом для створення нового медичного закладу.

Шість довгих років тривала реконструкція. Минулої осені держава надала потрібні для завершення будівництва понад 2 мільйони гривень. Оскільки освоїти їх потрібно було в мінімальні терміни, роботу організували в чотири зміни цілодобово.

Колектив поліклініки з радістю переїхав із чужого орендованого приміщення до власного і розпочав прийом пацієнтів. Для надання медичної допомоги тут є нове обладнання, закуплене кілька років тому.

Будівля поліклініки прикрасила центр Бахмача. Фото автора

Після урочистого відкриття поліклініки бахмачани поспішили до будинку культури, де капітально відремонтували глядацьку залу. Оновлений вигляд колись аварійного приміщення із застосуванням сучасних технологій тепер став окрасою культурного закладу. Місцевий люд миттєво заповнив залу і балкони, адже скучив за дійством на сцені.

За словами голови Чернігівської облдержадміністрації Валерія Куліча, упродовж минулого року в Бахмацькому районі «реанімували» 9, а всього в області — понад 80 довгобудів.