Наше здоров’я залежить від кровообігу. Кровообіг залежить від того, наскільки багато ми рухаємося. Тому щойно ми підвищуємо рівень фізичної активності, то за кілька днів відчуємо себе краще. Чому так відбувається? 

У кожного з нас є не одне серце, а три. Три умовних «серця» забезпечують перекачування крові в судинах, стверджує головний лікар природно-оздоровчого комплексу «Буковинська черешенька» Юлія Шеренговська. За її словами, один лише м’язовий мішечок розміром з кулак не міг би безперестанку проганяти кров величезною системою судин. Адже довжина усіх судин нашого тіла – 100 тисяч кілометрів, тобто у 2,5 рази більше за екватор.

Тому на допомогу приходить друге «серце» – наші м’язи. Так, саме м’язи женуть кров судинами, і у першу чергу м’язи ніг. Для системи кровообігу найскладніше завдання – підняти кров проти сили тяжіння, з ніг догори. Саме м’язи ніг допомагають це зробити. 

Чому так важливо ходити й бігати? Справа в тому, що усі судини, якими кров тече знизу вгору (вени), розташовані між м’язовими волокнами. Коли людина робить крок, м’язи ніг скрочуються, вена стискається з м’язевими волокнами і завдяки цьому кров піднімається вгору. 

Що відбувається, якщо людина постійно сидить, стоїть чи робить лише невеликі кроки, наприклад як більшість жінок на кухні? Серце не може впоратися з перекачуванням усієї крові, тому вмикається захисний механізм під назвою артеріо-венозний анастомоз (АВА). Тоді кров просто не доходить до усіх потрібних органів, а перекачується з артерії у вени через дрібне судинне русло. Для серця це добре – адже шлях крові значно скорочується. Натомість для тих тканин та органів, до яких свіжа кров не доходить, це дуже погано. До них не надходить кисень та поживні речовини, а шлаки накопичуються. Процес старіння прискорюється, кровообіг послаблюється, зменшується маса м’язів. Усе це наслідок малорухливого способу життя. 

Підраховано: якщо три дні поспіль ви не мали достатньої фізичної активності, це означає, що увімкнувся механізм захисту, завдяки якому організм економить від третини до двох третин кровообігу.

Саме мережа дрібних судинок-капілярів і є третім «серцем», тобто третім способом перекачування крові в організмі. 

Василь ДОЛИНЯНСЬКИЙ 
для «Урядового кур’єра»