Учасники прес-конференції «Інформаційний фронт війни — книжки проти російської агресії», яка відбулася вчора, акцентували на тому, що в Україні роками тривала книжкова війна. Російські видання везли баулами, машинами, легально і не зовсім, а натомість книжки українських авторів і видавців потерпали від незатребуваності.

Директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак наголосив, що книжки — це не лише засіб передачі ідеї, це потужна технологія впливу. Він назвав книжку завершальною системою технологічного інформаційного впливу на суспільство.

— Тривалий час Росія була головним постачальником книжок для наших читачів, — зауважив Валентин Бадрак. — Її головною метою, як тепер розуміємо, було здійснення психологічно-інформаційного впливу на суспільство і формування агентів впливу та певних установок. Зокрема героїзувати Путіна, причому в різних форматах — в експертних, наприклад, книжка «Россия и мир — новая эпоха». Твір ніби виважений, досить серйозний, але в ньому зафіксовано думку: якщо Україна інтегрується в європейську й атлантичну спільноту, це стане найбільшою загрозою для Росії. Текст розрахований на серйозну професійну аудиторію, на людей, які формують рішення. Крім того, ще є багато літератури, з розряду чтива, через яку також нав’язували цю «героїзацію».

У своєму романі «Східна стратегія», який побачив світ у 2011 році, Валентин Бадрак у художній формі (бо в іншому форматі книжка не вийшла б) подає дослідження про те, що робили спецслужби Росії протягом 2006—2010 років в Україні. Впродовж 2007—2008 років на вітчизняний читацький ринок потрапило понад 15 назв книжок, канвою яких була героїзація президента Росії. Експерти ідентифікували книжки як ворожі, навіть коли такі видавали в Україні. Свого часу відомою і широко розрекламованою була книжка «Брат». Нашу державу автори постаралися спаплюжити не лише в тексті, а й на фото, видати Путіна за героя і змусити нас усе це прочитати. Наголос робили на тому, що Україні необхідна саме кремлівська влада. Однією з ознак ворожості цієї книжки експерти назвали її шалену розкрутку. Жодна з книжок Ліни Костенко, які на вагу золота в читача, так не рекламували.

Із нинішнього року при центрі створено лабораторію аналізу особистості для здійснення розробок, які допомагатимуть формувати патріотичний дух, морально-психологічний стан у бійців (уже вийшла книжка Дмитра Козлова «Герої сучасної України»). А в книжці Валентина Бадрака «Як подолати трагедію» подано тренінгові рекомендації, які можуть застосовувати бійці, рідні воїнів для адаптації в мирному житті після пережитого на війні.

Керівник лабораторії аналізу особистості Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Дмитро Козлов вважає, що людям потрібно подавати словесні картини того, що відбувається. Робота нелегка. За його словами, знадобляться роки, аж доки свідомість багатьох українців, затьмарена російською пропагандою, очиститься. Російські фахівці роками працювали над тим, щоб переконати українців у величності імперії.

Валентин Бадрак пояснив появу лабораторії аналізу особистості як суспільну складову, що не лише досліджуватиме, а й допомагатиме тим, кому потрібна психологічна допомога та реабілітація. Військовий у запасі переймається тим, що в державі досі немає єдиного центру, який би об’єднував фахівців, громадські організації, здатні допомогти конкретній людині. Адже нині лише тривають розмови про зростання кількості випадків насилля в сім’ях, члени яких повертаються з АТО, про збільшення випадків суїциду. Є література, є методики. Але звідки людині із посттравматичним синдромом про них дізнатися, куди можна звернутися? На прикладі конкретних людей, історії про яких опубліковано у книжках «Герої сучасної України», «Як подолати особисту трагедію», вважає Дмитро Козлов, можна навіть здійснювати книготерапію для бійців АТО та їхніх родин.