ВЕРНІСАЖ

У столичному музеї Михайла Грушевського проходить персональна виставка Наталі Синишин

— За вікном — сніг, мороз, а в наших залах затишно й сонячно від полотен майстрині, — говорить директор історико-меморіального музею Михайла Грушевського Світлана Панькова. — Приємно, що багато робіт члена Національної спілки художників України Наталі Синишин — це краєвиди й церкви Києва, які любив Михайло Грушевський: «Видубицький монастир», «Софійський собор у Києві», «Осінь у Києво-Печерській лаврі».

Пані Наталя чудово володіє технікою акварелі. На цей раз художник-портретист і графік зачарувала публіку своїми пейзажами, яким притаманний витончений психологізм. Природа відповідає душевному стану автора, а неповторна душевна мить забарвлює картину.

Архітектура пейзажів художниці заворожує. Майстриня переймається проблемами сучасності і акцентує на історичному минулому, яке поряд із нами і повз яке ми через зайнятість байдуже проходимо. 

«Зникають пам’ятки архітектури… Але художники увічнюють їх у своїх творах. Пригадайте, як на початку минулого сторіччя як непотріб знищували церкви. Завдання тих, хто малює Київ, — виховувати художній смак людей, які мають відчути велич дзвіниць і соборів», — сказала в інтерв’ю «УК» Наталя Синишин.  Художниця переймається тим, що у столиці України з’являються не пропорційні до забудови історичного Києва «вишки» (так архітектори іменують будинки-хмарочоси), які є дисгармонійними на тлі міста.

Церква Спаса на Берестові. Фото надане автором

На виставці Наталі Синишин переносишся у світ таємничої краси київських заповітних та історичних місць. Це «Дніпрові заводі», «Університет ім. Т. Шевченка», «Троїцька надбрамна церква», «Михайлівський собор».

Художниця розповідає, як на одній із виставок у Німеччині в неї купили картину «Монастирський сад», на якій був зображений краєвид на Дальні печери Київської лаври. Чому був зображений? Тому що гору, з якої за красою лаври спостерігала художник-пейзажист, кілька років тому… зрізали. І нині того монастирського саду немає. Тому дуже хочеться, щоб незалежно від того, куди помандрують картини майстрині, столичні чудові пейзажі залишалися з киянами назавжди. Адже краса має врятувати Київ. 

 

ДОСЬЄ «УК»

Наталя СИНИШИН. Народилася у місті Котовськ на Одещині. Закінчила Київський державний художній інститут. Публічно заявила про себе на українських вернісажах у 1989 році. Відзначена другою і третьою преміями на Міжнародних пленерах у Польщі. 1998 року презентувала свої твори у Дойчес Музеум у Мюнхені. Член Національної спілки художників України. Загалом творча біографія художниці нараховує приблизно 20 персональних виставок, у тому числі й закордонних.