Для забезпечення реформ країни ЄС готові фінансово підтримати нашу державу. Із віце-президентом Європейської комісії — Високим представником Європейського Союзу в закордонних справах і безпековій політиці Кетрін Ештон Президент Віктор Янукович обговорив шляхи стабілізації політичної ситуації в Україні, хід економічних реформ та заходи зі зміцнення демократичних інститутів. За інформацією прес-служби глави держави, йшлося, зокрема, про необхідність гарантування безпеки громадян, забезпечення об’єктивного, прозорого й неупередженого розслідування останніх резонансних подій, а також перспективи проведення конституційної реформи.

Кетрін Ештон не обговорювала з Віктором Януковичем структуру майбутнього українського уряду — йшлося виключно про економічну ситуацію. А ще про питання щодо приборкання насильства на вулицях Києва, необхідність вжиття заходів щодо осіб, які вчиняли насильство, про продовження діалогу з громадянським суспільством та політичними діячами й конституційну реформу. «Багато розмов про склад уряду не було», — розповіла вона на прес-конференції, додавши, що в цілому діалог був плідним, зустріч тривала годину та 40 хвилин.

Високопосадовець також сказала про важливість надання Україні економічної підтримки. «Я говорила багато разів упродовж останнього місяця з приводу важливості надання підтримки Україні, але не без умов. Дуже важливо провести реформи, які необхідні, щоб реально економічна допомога та інвестиції сприяли довготривалому розвитку економіки, — передає її слова УНІАН. — Йдеться не лише про величезну грошову допомогу, а й про такий вид підтримки, який включає експертну допомогу і розширення технічних можливостей. Ці ресурси можуть надати міжнародні інституції Європейського Союзу, його країни-члени. Європейські країни готові запропонувати економічний пакет задля забезпечення реформ та надати фінансову підтримку Україні».

Окрім цього, Кетрін Ештон наголосила, що Україна повинна максимально використати фінансову допомогу з боку Заходу на проведення економічних реформ. «Економічна підтримка не безумовна. Дуже важливо побачити реальне проведення необхідних реформ. Це реальна підтримка та інвестиція. Йдеться про здатність економіки зрости у тих секторах, в яких уже все добре, а також розвиватися в інших секторах», — передає її слова Укр?інформ.

Для досягнення успіху слід сформувати пакет допомоги, який забезпечить потреби України у контексті реальних економічних реформ. На думку Кетрін Ештон, цей пакет має передбачати також експертну допомогу, технічні можливості, необхідні ресурси, визначення ролі міжнародних інститутів, Євросоюзу, країн-членів ЄС та інших країн.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»