Енергоблоки АЕС працюватимуть потужніше, споживачі отримають якісніші послуги. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Державне підприємство «Національна енергетична компанія «Укренерго» ввела в експлуатацію повітряну лінію електропередач «Рівненська АЕС — Підстанція «Київська». Церемонія урочистого відкриття нової магістральної ЛЕП, яка забезпечує електроенергією столицю та центральний і північний регіони, відбулася напередодні Дня енергетика за участі Президента Петра Порошенка, міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, в. о. директора ДП «НЕК «Укренерго» Всеволода Ковальчука та президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського.

Глава держави заявив, що нині підвищується навантаження енергоблоків на Хмельницькій та Рівненській АЕС і в загальній структурі енергобалансу України дедалі зростає частка атомної енергетики. Так, за рік цей показник вдалося збільшити з 48 до 55%. За умови його зростання можна буде вийти на конкурентоспроможний тариф та кардинально зменшити залежність від імпорту енергетичного вугілля.

Президент зазначив, що фінансова підтримка спорудженню ЛЕП «Рівненська АЕС — Підстанція «Київська» обсягом 300 мільйонів євро, яку надали ЄБРР та Європейський інвестиційний банк, відіграла визначальну роль в реалізації проекту. ДП «Укренерго» та НАЕК «Енергоатом» профінансували його ще на 100 мільйонів євро.

— «Кардинальна реформа всього енергетичного сектору збільшує енергетичну незалежність, безпеку і впевненість у майбутньому», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби АП.

Опісля в центральній диспетчерській ДП «Укренерго» глава держави заявив представникам засобів масової інформації, що рішення про продовження контракту на постачання електроенергії до окупованого Росією Криму після 1 січня 2016 року потрібно винести на розгляд Ради національної безпеки і оборони. У цьому контексті Петро Порошенко конкретизував, що рішення про продовження поставок електроенергії до Криму з нового року слід ухвалювати з урахуванням національних інтересів України.

А Володимир Демчишин заявив, що російський газовий монополіст ПАТ «Газпром» зможе продовжувати продавати свій газ Україні в 2016 році за умови зниження його вартості. Йдеться про ціну, нижчу за 200 доларів за тисячу кубічних метрів блакитного палива. «Росіяни розуміють, що для того, щоб бути конкурентними, їм необхідно буде знижувати ціну нижче, ніж 200 доларів. І це не знижки, а ринкова кон’юнктура, — пояснив міністр. — Або росіяни запропонують нижчу ціну, або вони не зможуть нам продавати природний газ». 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»