ПАРТНЕРСТВО

У ході робочої поїздки до США міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко підбив підсумки другого засідання українсько-американської робочої групи з питань енергетичної безпеки.

Він підкреслив важливість активної двосторонньої співпраці у цій галузі та наголосив, що результати роботи попереднього засідання групи реалізуються у спільних проектах.

Особливу увагу міністр приділив розвитку ядерного сектору енергетики, включаючи підвищення безпеки АЕС, подовження термінів експлуатації існуючих енергоблоків, співпрацю у кваліфікації та постачанні ядерного палива, а також створення потужностей для зберігання відпрацьованого палива. Україна зацікавлена і у продовженні реалізації проектів Міжнародної програми США з ядерної безпеки.

У співпраці з партнерами Україна формує свою енергетичну політику за принципом відкритості та прозорості, і стала учасником Енергетичного співтовариства. "Членство України в Енергетичному співтоваристві має суттєво поглибити енергетичне співробітництво між Україною і ЄС та посилити безпеку постачань енергоносіїв до України та ЄС. Входження України до внутрішнього енергетичного ринку Євросоюзу є початком фактичної реалізації концепції секторальної інтеграції України до ЄС, закладеної в майбутню Угоду про асоціацію", - підкреслив Юрій Бойко.

Водночас високо оцінено успіхи США у розвідці й видобуванні газу з альтернативних джерел і висловлено сподівання в активізації співпраці у цій сфері на території України. Українською стороною вже здійснюються заходи для започаткування співробітництва з транснаціональними корпораціями з розвитку та виробництва нетрадиційного газу на території України.

Юрій Бойко проінформував американську сторону про кроки вітчизняного уряду у напрямку диверсифікації джерел надходження до України природного газу, зокрема щодо рішення про будівництво СПГ-термінала. Міністр висловив зацікавлення у залученні американських компаній до його будівництва.

Він також впевнений, що продовження діалогу між Україною і США в рамках Робочої групи сприятиме подальшому розвитку співпраці та реалізації спільних проектів у ПЕК, повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості.