Як зводиться гідроагрегат №3 Дністровської ГАЕС, перевірив під час робочої поїздки в Чернівецьку область міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. Керівництву станції він нагадав, що добудувати цей об’єкт вкрай важливо: «Він один із пріоритетних у державній енергетичній стратегії в частині забезпечення енергетичної безпеки та надійності роботи української енергосистеми. Введення в дію кожного гідроагрегата дає значний економічний ефект та забезпечує економію природного газу й вугілля за рахунок зменшення кількості пусків теплових блоків, стабілізації їх навантаження та збільшення ККД».

За словами міністра, загальносистемний ефект на один гідроагрегат потужністю 324 МВт становить в середньому 46 мільйонів  доларів на рік за рахунок скорочення спалювання газу, мазуту і вугілля на теплоелектростанціях.

Окремо Володимир Демчишин проаналізував стан будівництва Дністровської ГАЕС та динаміку фінансування будівельно-монтажних робіт. Щоб наступного року добудувати третій гідроагрегат станції, відомство опрацьовує можливість залучити решту необхідного фінансування шляхом облігацій внутрішньої держаної позики ПАТ «Укргідроенерго» на вигідних умовах.

Міністр оглянув верхню водойму станції (це найбільша штучна водойма ГАЕС у Європі), водоводи та проінспектував хід робіт у шахті третього гідроагрегата. У його присутності з головного щита управління станції було запущено в мережу в генераторному режимі два гідроагрегати Дністровської ГАЕС сумарною потужністю 648 МВт. «Це колосальний резерв маневрової потужності, яку наша станція може використовувати в будь-який час для підтримки стабільності роботи енергосистеми. Це екологічно чиста й дешева електроенергія, яка виробляється з накопиченої води з річки Дністер під час нічного закачування в насосному режимі цими двома агрегатами», — цитує слова міністра його прес-служба.

Корисний обсяг водойми становить 32,7 мільйона кубометрів води. Це дасть змогу працювати всім трьом агрегатам станції потужністю 972 МВт в генераторному режимі протягом шести годин.

У Новодністровську Володимир Демчишин оглянув і 114-квартирний житловий будинок — цей проект є одним із напрямів соціальної роботи компанії ПАТ «Укргідроенерго» щодо співробітників. Загалом у кошторисі проекту будівництва ГАЕС закладено понад 300 мільйонів гривень на розвиток соціальної інфраструктури регіону.