ВІСТІ З-ЗА КОРДОНУ

Марія ЄВМЕНЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Соціальна мережа Facebook подала заявку на первинне розміщення акцій (IPO).  За інформацією the Wall Street Journal з посиланням на анонімні джерела, передбачається, що IPO відбудеться цієї весни. В ході первинного розміщення, говориться в документах, направлених у Комісію з цінних паперів та бірж, компанія має намір залучити $5 млрд. Якщо Facebook вдасться досягти поставленої мети, то її IPO стане найбільшим в історії інтернет-компаній.

У заявці на IPO керівництво Facebook повідомляє, що в 2011 році соціальна мережа отримала прибуток у розмірі $668 млн, а її виторг становить $3,7 млрд. За рахунок реклами Facebook отримав 85% виручки. На початок січня цього року в соціальній мережі було 845 млн активних користувачів.

Розміщення акцій Facebook є одним з найбільш очікуваних на ринку після IPO, проведеного Google в 2004 році. У грудні 2011 року керівництво компанії заявляло, що після виходу на біржу соціальна мережа, створена у 2004 році, прагнутиме увійти до числа «блакитних фішок». До яких відносять акції найбільш великих, ліквідних і надійних компаній зі стабільними показниками отриманих доходів і виплачених дивідендів.