УСПІШНИЙ БІЗНЕС. Найбільша соціальна мережа світу Facebook вперше розмістить свої акції на ринках. Компанія готує документи для Комісії з цінних паперів і бірж США. Фінансові інтереси соціальної мережі представлятиме Morgan Stanley. Аналітики вже визнали довгоочікувану премєру найдорожчим ІРО в історії ІТ галузі.

Ринкові рецензії більш ніж схвальні: «До появи Facebook не було жодного уявлення про соціальні мережі. Це найбільша компанія галузі. Що дійсно вирізняє її поміж усіх ІТ компаній, які виходили з ІРО минулого року – це її прибутковість».

Facebook налічує 800 млн користувачів по всьому світу. Виручка за минулий рік може сягнути 3,3 млрд доларів, з яких 3 млрд – забезпечує реклама. Прибуток Facebook – 650 млн доларів.

Ринки чекають на офіційні цифри: який саме обсяг акцій розмістить Facebook та в яку суму оцінять компанію.

Найоптимістичніші прогнози сягають 100 млрд доларів. Якщо вони справдяться, Facebook посяде 26-ту сходинку серед найбільших компаній світу, одразу за McDonald’s. Однак від аналітиків лунають застреження, що на тлі маркетингових успіхів соціальну мережу можуть переоцінити, як нерідко траплялося з ІРО інших компаній.

 Copyright © 2012 euronews