Міжнародна федерація футболу на своєму офіційному сайті повідомила про підкуп голосів під час виборів країн-господарок чемпіонатів світу 1998 і 2010 років, що відбувалися у Франції та ПАР відповідно.

Організація оприлюднила багатосторінковий документ, який був спрямований владі США, що проводить розслідування про корупцію в організації. У ньому, зокрема, вказується, що в корупційних і шахрайських схемах брав участь 41 екс-чиновник ФІФА. Зокрема  колишній віце-президент організації і колишній голова Конфедерації футболу Північної і Центральної Америки і країн Карибського басейну (КОНКАКАФ) Джек Ворнер, його син Дар’ян Ворнер, колишній член виконкому ФІФА, колишній генеральний секретар КОНКАКАФ Чак Блейзер та  деякі інші невстановлені особи.

Повідомляють, що в обмін на голоси Ворнера, Блейзера і ще одного члена виконкому ФІФА заявочний комітет ПАР запропонував 10 мільйонів доларів.

«Ворнер і його подільники обдурили ФІФА про природу даного платежу, представивши його в якості допомоги від «африканської діаспори» країнам Карибського басейну, а насправді це був хабар. Вони замаскували платежі і направили гроші через рахунки ФІФА, національні асоціації і оргкомітет ЧС-2010», — йдеться в документах ФІФА.

Також гроші чиновникам пропонував заявочний комітет Марокко. Країна претендувала на проведення ЧС-1998 і ЧС-2010. Повідомляється, що хабарі завдали організації загального збитку в кілька десятків мільйонів доларів. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»