Мета реформи державної служби в Україні — прагнення допомогти їй перейти від служби, що працює за вказівками, до служби, яка орієнтується на проекти, тобто зміна її філософії. Зокрема, незадовільний стан справ у нашій державі пов’язаний і з тим, що країною керували «кухарки». А топ-менеджери компаній мають добре розумітися у фінансах, в тому числі в державних. Підготувати висококваліфікованих працівників державного сектору для нашої країни в сфері фінансів та міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) покликана, зокрема,  спільна навчальна програма для них від Асоціації присяжних сертифікованих бухгалтерів  (АССА), Академії бізнесу EY  та мовної школи FBE. Вона фінансуватиметься за рахунок коштів міжнародних донорських організацій. Розпочнеться програма у березні 2016 року. Заявки на участь у ній від працівників українських державних установ та підприємств потрібно подати до кінця січня наступного року.

«Ця ініціатива покликана подолати розрив між ключовими фінансовими знаннями фахівців державного та приватного секторів за допомогою міжнародної навчальної програми АССА. Наша організація дбає про розвиток фінансової професії у світі вже понад 100 років. Особливу увагу звертаємо на розвиток потенціалу в державному секторі, оскільки державні витрати становлять близько третини ВВП у більшості країн», — говорить  голова представництва АССА в Україні, Білорусі та державах Кавказу Наталія Вовчук. Уперше в Україні навчання за міжнародною кваліфікацією АССА буде запропоновано у двомовному форматі (українською та англійською мовами) та безкоштовно. Фахівці держ?сектору зможуть навчатися і отримати дипломи з міжнародної фінансової звітності (DipIFR) та з бухгалтерського обліку та бізнесу (Diploma in Accounting and Business).

«Цей проект та програми підготовки до дипломів АССА в Україні вирішать три важливі вимоги щодо кваліфікацій спеціалістів-фінансистів держсектору. Свою підготовку вони зможуть підтвердити за допомогою іспиту міжнародного рівня, додатковий курс з англійської мови надасть їм можливість долучитися до спільноти, що володіє англійським фінансовим лексиконом та термінологією. Крім того, вперше буде запропонована  англомовна програма з англомовними підручниками для слухачів українською мовою», — зазначає керівник Академії бізнесу EY в Україні Наталія Копиленко.

Тож амбітні держслужбовці, які прагнуть вдосконалити свої знання у сфері бухгалтерського обліку, фінансів та менеджменту, мають шанси на успіх.