НАВКОЛО СВІТУ

З початку жовтня у Фінляндії набрав чинності найсуворіший у світі закон, що обмежує паління. Як повідомили в міністерстві охорони здоров'я країни, новий нормативний акт обмежує присутність тютюнових виробів на прилавках і жорстко припиняє поширення паління серед дітей та молоді.

Згідно із законом у Фінляндії категорично заборонено продавати або передавати в інший спосіб тютюнові вироби особам, молодшим за 18 років. "Навіть одна цигарка, продана неповнолітньому, є злочином", - попереджає фінське МОЗ. Порушення каратимуть штрафом, а в особливо серйозних випадках - позбавленням волі на термін до шести місяців. Новий закон забороняє паління в дитячих садках, навчальних закладах і на прилеглих до них територіях для прогулянок, небажаним паління оголошене в житлових масивах і на вулицях з великим скупченням людей. Нормативний акт вимагає також, щоб номерів для курців у фінських готелях було приблизно вдесятеро менше, ніж для тих, хто не палить.

Приватним особам дозволяється ввозити в країну не більше тридцяти 50-грамових пачок цигарок для власного користування, але ввезення для інших людей, навіть у подарунок, відтепер заборонене. Також не можна купувати тютюнові вироби через Інтернет. У магазинах тютюнові вироби не виставлятимуть на видноті - відтепер курцям запропоновано вибирати для себе продукцію за допомогою каталогу.

З 2015 року планується заборонити продаж тютюнових виробів у торговельних автоматах, повідомляє ІТАР-ТАРС.