КРИЗОВИЙ САМІТ. Велику нараду з працедавцями та представниками профспілок організував французький президент Ніколя Саркозі. Основне питання цього кризового соціального саміту: як скоротити безробіття?

Саркозі заявив, що планує виділити для цієї мети додаткових 430 мільярдів євро. Окремі пільги пропонують надати підприємствам, які створюють нові робочі місця.

«Ми вирішили, що маленькі підприємства не будуть здійснювати додаткові відрахування в бюджет, наймаючи на роботу молодих працівників. Ми також узгодили новий заходи для підвищення кваліфікації тих, хто втратив роботу», – заявив Саркозі.

Профспілки доволі прохолодно поставилися до ініціатив президента. Починати реформи за три місяці до президентських виборів, на яких тебе можуть і не обрати – не найкращий час – кажуть вони Саркозі.

«Президент зробив неправильні висновки, оцінюючи ситуацію з безробіттям. Мовляв, справа в тому, що французькі робітники коштують занадто дорого. Ми не сприймаємо такий підхід», – каже один з лідерів профспілок Бернар Тібо.

Не в захваті профспілки і від ідеї Саркозі лікувати безробіття за німецьким рецептом: знижувати податки на зарплату, проте збільшувати ПДВ. Рівень безробіття у Франції досяг найвищого показника за останні 12 років. З вимогою до уряду вирішити цю проблему на вулиці Парижа у середу вийшло кілька тисяч людей.

 Copyright © 2012 euronews

/span