Буковина славиться садами. Навесні третина її території вкрита білим пахучим цвітом (жодна область країни не має стільки садів відносно своєї загальної площі). Восени стиглі яблука і груші стікають важкими медами — тільки встигай збирати! 

Звичайно, найперше завдячуємо за це землі і благодатному клімату. Як стверджують спеціалісти, в наддністрянських районах краю (Хотинському, Новоселицькому, Сокирянському) чи не найсприятливіші у Європі умови для заняття садівництвом. Але саме ∂аздівський хист і наполеглива праця багатьох спеціалістів зробили Буковину королевою садів.

Плодоносних дерев дедалі більше

Валовий збір фруктів в області обіцяє бути щедрим як ніколи — 200 тисяч тонн. Середня врожайність становить 250—300 центнерів з гектара — такі цифри сьогодні може назвати мало який регіон.

Щороку в області з’являються кілька сотень гектарів нових насаджень. 2012-й був рекордним — область поповнилася 480 гектарами молодих садів.

— Цього року матимемо додаткових 400 гектарів, переважно за рахунок довгострокової оренди фермерами-садоводами земельних паїв особистих селянських господарств, — розповідає директор департаменту агропромислового розвитку Чернівецької облдержадміністрації Микола Олексюк. — Молоді сади закладають за найсучаснішими технологіями. Приміром, у господарстві «Дністрові сади» торік на 60 гектарах висадили завезені з Франції сертифіковані саджанці яблунь. Технологію і науковий супровід вирощування також забезпечили французькі спеціалісти. Уявіть собі, дерева вже плодоносять: щойно зібрали з гектара майже 200 центнерів сортових яблук. А наступного року планують утричі більше… 

Дністровські сади в Сокирянському районі уродили рясно. Фото з сайту svarog.agro.com

Загалом область має 4 тисячі гектарів інтенсивних садів. Більшість з них обладнано системою крапельного зрошення, заради чого спеціально побудували 12 ставків. Таким садам не страшна посуха — можна регулювати водний режим і внесення мінеральних добрив. Сьогодні продукцію багатьох садівничих підприємств області сертифіковано за найвищими світовими стандартами. А підприємство «Буковинський сад», одне з найбільших у краї, має сертифікат якості не лише на ягоди і фрукти, а й на увесь процес їх вирощування.

— Тривалий час розвиток садівництва гальмувала нестача якісного посадкового матеріалу, — продовжує розмову Микола Олексюк. — Сьогодні в області 37 приватних підприємців займаються ліцензійним вирощуванням саджанців, поставляючи щороку на ринок понад п’ять мільйонів відбірних фруктових дерев, у тому числі й в інші регіони країни. Дедалі більше посадкового матеріалу виробляють за безвірусною технологією. Вільні від внутрішніх інфекцій дерева, а саме на них великий попит, краще ростуть і розвиваються, забезпечуючи відмінний збір якісної продукції.  

Свіжі фрукти — до нового врожаю

Одна справа — виростити добрий врожай, інша, не менш важлива і складна, — його зберегти. Фрукти — річ делікатна, а покупець хоче придбати взимку яблука і груші не лише гарні зовні, а й багаті на вітаміни. Отож, що більше закладали в області садів, то більше будували фруктосховищ.

Найсучасніші, з регульованим середовищем, 26 нових плодосховищ дають змогу одночасно зберігати 28,3 тисячі тонн продукції і тим забезпечити із садів максимальний зиск — і для виробників продукції, і для її споживачів. Цього року введуть в експлуатацію ще два — у славному своїми садами селі Романківці, що на Сокирянщині, а також у Хотинському районі на 2,5 тисячі тонн яблук та груш «преміум-сегмента». 

Одне слово, область позбулася нарешті такого ганебного для неї явища, як завала місцевих торговельних прилавків турецькими і польськими яблуками. Тепер робить наступний крок — налагоджує переробку продукції садівництва.

Михайло ПАПІЄВ,
голова Чернівецької облдержадміністрації:

— Садівництво — пріоритетна галузь сільського господарства в регіоні, одна з вагомих складових програми соціально-економічного поступу області. Подальший розвиток садівництва ми розглядаємо крізь призму завдань та доручень Президента України щодо забезпечення продовольчої незалежності держави.Маємо всі підстави сказати, що буковинські сади, загальна площа яких становить 28,2 тисячі гектарів, — найкращі в Україні. Їх урожайність за останні двадцять років збільшилася втричі завдяки проведеним заходам з модернізації галузі, запровадженню сучасних технологій закладення і вирощування плодових садів, догляду за ними, зберіганню і переробці отриманої продукції.

З 2005 року в нашій області закладено 5,2 тисячі гектарів молодих садів. За цей час на розвиток садівничої галузі Буковини держава виділила 168,6 мільйона гривень фінансової підтримки. Це стимулює приватних підприємців.