Батальйон оперативного призначення імені Героя України генерала Сергія Кульчицького 27-ї бригади Національної гвардії України відзначає другу річницю свого заснування. Створений членами Самооборони Майдану, він став взірцем відданості присязі, народу, державі. Тому Президент Петро Порошенко не міг пропустити таку нагоду — особисто привітати воїнів і вручити державні нагороди 26 бійцям батальйону, які відзначилися особливим героїзмом та виявили мужність під час проведення антитерористичної операції.

«Україна була без зброї, без армії, і треба було формувати батальйони для того, щоб  зупиняти агресію ворога. І першими стали  на захист Батьківщини бійці безпосередньо з Майдану», — пригадав нещодавню історію глава держави. Він подякував заступникові Голови Верховної Ради Андрієві Парубію за ідею святкування 2-ї річниці створення батальйону на Майдані — саме там, де він народився.

«Дякую кожному з вас, що ідеї Майдану ви зберегли  в серці й не дали нікому їх зганьбити», — цитує слова Петра Порошенка президентська прес-служба. Далі разом із бійцями Збройних сил саме нацгвардійці Кульчицького першими стали на лінії Ізюм — Слов’янськ, першими увійшли у визволений Слов’янськ і першими святкували ці перемоги.

Батальйон першим і зазнав втрат у  боях, заплативши високу ціну за перемоги: 25 бійців загинули,  82 зазнали поранень у боях із терористами. «Ми завжди пам’ятатимемо тих, хто віддав життя як на Майдані, так і в бою. Пригадую, яким ударом для нас була загибель генерала Сергія Кульчицького у травні 2014 року», — із сумом  згадав Петро Порошенко.

Але саме завдяки цим зусиллям українських військових і високій ціні було визволено дві третини Донбасу. Нині ситуація на фронті не дає нам підстав для самозаспокоєння. Бої, що тривають поблизу промзони біля Авдіївки, зосередження ворожих збройних формувань разом із танками,  артилерією аж ніяк не дають підстав сподіватися на гарантований  мирний розвиток подій.

«Але ми вже інші. У нас уже інші Збройні сили, які мають величезний бойовий досвід і досвід перемог. У нас уже інша техніка, інші засоби зв’язку, інша розвідка. Але ті самі Герої. І я хотів би від імені керівництва держави подякувати кожному з вас за те, що ви зробили в бою», — урочисто підкреслив Петро Порошенко.

До слова, на черговому засіданні уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк також приділив увагу другій річниці створення першого батальйону Національної гвардії імені генерала Сергія Кульчицького. І звернувся до міністра оборони Степана Полторака та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з дорученням відзначити добровольців нагородами Кабінету Міністрів.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»