Реформа органів прокуратури, на думку як експертів, так і пересічних українців, не просто назріла, а вже перезріла. Тому на новопризначеного Генерального прокурора суспільство покладає багато сподівань.

«Я прийшов у Генеральну прокуратуру на півтора-два роки. Цей термін пов’язаний з моїми особистими життєвими планами. Згідно із законодавством передбачено, що через зазначений період Генпрокуратура має перетворитися на європейську організацію, яка не матиме функції слідства. Адже цю функцію передадуть Національному антикорупційному бюро або Державному бюро розслідувань згідно зі своєю підслідністю, — повідомив Генеральний прокурор Юрій Луценко у понеділок під час прес-конференції. — За цей час я маю перетворити Генпрокуратуру на європейську інституцію за методами, цілями та способами роботи. Планую це робити керуючись принципом «трава пробиває асфальт». Це означає, що буде переглянуто рішення про призначення регіональних і місцевих прокурорів. Хочу наповнити місцеві прокуратури юристами, які не працювали у Генпрокуратурі».

Юрій Луценко зазначив, що, безумовно, є чесні, віддані роботі прокурори, яких не позбавлять роботи. Водночас неприпустимо, щоб із 3388 кандидатів, які балотувалися на конкурсах у місцеву прокуратуру ззовні, було призначено аж двох. І це за умови наявних 180 місцевих прокуратур. Тож цю роботу переглянуть. Кожну вакансію заповнюватимуть професійними людьми, які пройдуть конкурс та складуть тести і які не працювали в органах прокуратури. Це потрібно, щоб нові прокурори не розглядали бізнес як об’єкт для наживи.

Новий Генпрокурор повідомив, що він вирішив, щоб новий блок слідства не змінював своїх керівників. Адже, щоб розібратися з деякими справами, які подекуди становлять 500 томів слідчих документів, потрібно чимало часу.

Також новий очільник Генпрокуратури провів певну реорганізацію системи. Управління під керівництвом Юрія Грищенка, який відповідатиме за розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах, підвищує свій статус до департаменту. Одним із прикладів його діяльності є нещодавно оприлюднена інформація про початок провадження щодо колишнього керівника Укрлісу, в якого на швейцарських рахунках виявлено 3 мільйони доларів.

«Управління під керівництвом Сергія Горбатюка також підвищує свій статус до департаменту, що дає йому можливість мати як слідчих, так і прокурорів процесуального нагляду. Це в адміністративному порядку пришвидшить проходження справ і припинить внутрішню війну між різними службами Генпрокуратури. Перед ним стоїть ключове завдання — покарати тих, хто розкрадає Україну, хто бив і вбивав людей на Майдані. Завдяки новоприйнятому закону тепер маємо змогу розпочати заочне засудження осіб, яких підозрюють у певних справах».

Департамент внутрішньої безпеки Генпрокуратури очолить Петро Шкутяк. Він займатиметься перевіркою прокурорів у центрі й на місцях.

«Петрові Шкутяку 35 років. Він обіймав посаду Долинської райдержадміністрації, брав участь у Майдані та добровольцем пішов на фронт, де його важко поранено під луганським аеропортом, — розповів Юрій Луценко. — Велика чистка прокуратури відбуватиметься під керівництвом молодої людини, яка пройшла фронт і точно не візьме жодного хабара. Загалом питання перевірки стилю життя прокурорів досить просте: є декларація прокурора, вони здали ці декларації. І якщо прибутки й витрати не співпадатимуть, тоді цих працівників звільнять наказом Генпрокурора за порушення кодексу етики прокурорів».

Водночас Юрій Луценко закликав усіх, у кого є аудіо- чи відеозаписи будь-яких незаконних вимог працівників прокуратури або інших силових структур, надати їх департаменту і робочій групі, яку очолює Петро Шкутяк. Звісно, ці записи не можуть слугувати доказами в суді, оскільки отримані без рішення суду. Проте для робочої групи ці матеріали стануть безцінними доказами для очищення системи.

Також Юрій Луценко зазначив, що попросив трьох своїх заступників — Юрія Севрука, Олега Заліска та Романа Говду — написати заяви про відставку. Натомість першим заступником Генерального прокурора, відповідальним за дотримання законності дій органів Служби безпеки, ДФС, МВС, Нацполіції, Державної митної служби призначено адвоката Дмитра Сторожука, який нині — народний депутат.