Чи не щодня ми чуємо про відкриття пам’ятників і меморіальних дощок на честь загиблих військових, які боронили нашу державу від терористів. До речі, за підрахунками Українського інституту національної пам’яті, в Україні вже встановлено 124 пам’ятні знаки. Найбільше їх з’явилося у Житомирській області — 20, у Чернігівській — 15, Кіровоградській — 13.

«У містах і селах, де жили чи працювали військові, які загинули на сході України, громадськість та місцева влада організували увічнення пам’яті загиблих героїв. Зокрема, на їхню честь встановлюють меморіальні дошки на будинках, де мешкали загиблі вояки, на навчальних закладах, де вони навчалися», — розповів співробітник Українського інституту національної пам’яті Богдан Короленко.

Наприклад, у Дніпродзержинську Дніпропетровської області у загальноосвітній школі №18 школярі створили стіну пам’яті дванадцяти земляків, які загинули в боях на сході країни. У Чернігові врочисто відкрили меморіальну дошку загиблим в АТО жителям міста. У Володимирі-Волинському з’явилася дошка пошани загиблим волинянам — учасникам війни на сході України та Героям Небесної Сотні. Пам’ятний знак співробітнику спецпідрозділу «Альфа» СБУ Руслану Лужевському, який одним із перших загинув на цій війні, односельці встановили в центрі села Волошинівка, що на Київщині.

На знак вшанування героїв, які віддали життя за незалежність і територіальну цілісність України, деяким з них посмертно присвоюють звання почесних жителів населених пунктів. Зокрема у вересні Ужгородська міська рада ухвалила рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин Ужгорода» (посмертно) сімом загиблим у боях на сході України ужгородцям: Георгієву Дмитру, Білоброву Юрію, Чорноусу Володимиру, Коренівському Сергію, Реготуну Олегу, Попадинцю Олександру та Мартину Сергію.

Імена загиблих колишніх учнів присвоюють навчальним закладам, які виховали патріотів. Приміром, у Києві школу №275 названо на честь лейтенанта Національної гвардії Володимира Кравчука, а Олександрівська сільська рада Буринського району Сумської області присвоїла місцевому навчально-виховному комплексу ім’я старшого лейтенанта Збройних сил України Олексія Коровенкова, який загинув під час виконання бойового завдання у Луганській області.

І ця добра справа об’єднує старше і молодше покоління, стає спільною справою для місцевих громад. Така данина пам’яті і героїзація тих, хто віддав життя за нас з вами, — не просто дяка їм за їхню жертву та вчинки, а й дуже важливий внесок у творення історії боротьби українців за свободу та незалежність, частина необхідної роботи з патріотичного виховання молоді та консолідації українського суспільства.