ПРЕМ’ЄРА

На новорічні канікули Київський театр оперети підготував школярам подарунок — «Острів скарбів»

— Спеціально для театру автори найулюбленішого українського мультфільму «Острів скарбів» Давид Черкаський та Аркадій Гарцман написали лібрето на музику Володимира Бистрякова, — повідомив художній керівник театру, заслужений діяч мистецтв України Богдан Струтинський.

Хто б міг подумати, що «Острів скарбів» так органічно впишеться в жанр оперети?

За його словами, у творців вистави є чимало родзинок, які притаманні лише цьому музичному проекту, і якщо порівнювати однойменний мультфільм з новим мюзиклом, то останній значно яскравіший та динамічніший. У ньому 12 музично-пластичних номерів та 12 пісень, частина з яких зовсім нові, але є кілька — «Шанс» чи «Жадібний Біллі» — добре відомих глядачеві.

Щодо візуального оформлення, то в постановці немає звичних для українського глядача декорацій, але є цілий спектр мультимедійних ефектів — ноу-хау Національної оперети.

— Це не буде звичайна казка, ми не заглиблюємося у відверте повчання і філософію. «Острів скарбів» — це пригоди, шлях, на якому відбуваються пошуки власного «я» і зародження кохання. Тому молода людина, побачивши нашу виставу, повинна не лише почути прекрасну музику і добре провести час, а й знайти для себе відповіді на запитання, які її хвилюють. Найвищою похвалою за нашу роботу для мене були б слова дитини: «Я таку класну виставу бачив у театрі оперети!» — вважає Богдан Струтинський.

Чим же все-таки приваблює твір Роберта Льюїса Стівенсона і кінематографістів, і глядачів, і читачів? Можливо, тим, що в багатьох з нас живе жага пригод, відкриття невідомого? А можливо, тому, що всі ми трохи авантюристи і можемо кинутися назустріч пригодам? Нехай кожен подивиться цю виставу і відповість на це запитання!

ПРЯМА МОВА

Давид ЧЕРКАСЬКИЙ,
автор лібрето:

—  Жодних модних переписувань, якими нині грішать деякі екранізації літературних творів, в лібрето не було. «Острів скарбів» у театрі оперети — такий, яким він був написаний у Стівенсона і яким його сприймали багато поколінь читачів. Для нас це було принциповим.

Володимир БИСТРЯКОВ,
композитор:

— Ідея перенести сюжет мультфільму «Острів скарбів» на сцену театру оперети належить керівнику літературно–драматичної частини цього театру Оксані Трощановській. На цій мультиплікаційній історії за повістю Стівенсона, яка вийшла на екрани 25 років тому, виросло не одне покоління громадян. До героїв за весь цей час глядач звик, до музики також — і це додаткові бонуси майбутньому спектаклю. Автори ті ж самі — Давид Черкаський та Аркадій Гарцман. Але, на відміну від мультфільму, захопливих пригод тут набагато більше, адже це театральний мюзикл, який живе за іншими законами жанру. До того ж, у цю версію увійшли кілька пісень, які ми не включили до мультфільму: їх було написано більше, ніж дозволяв хронометраж.