НАУКА. Археологи і співробітники музеїв з України та Росії зібралися на наукову конференцію, а стартувала вона зі знакової для Луганського краю події: директор середньої школи села Весела Гора Слов’яносербського району Олена Шемет передала співробітникам обласного краєзнавчого музею глечик часів періоду неоліту. За її словами, це випадкова знахідка під час досліджень дна Сіверського Дінця.

«Привернули увагу саме геометричні малюнки, нанесені на уламки. Ми почали роботу з їхнього вивчення, опрацьовували літературу, підручники, звичайно ж, зазирнули в Інтернет і були здивовані, що цей глечик може виявитися дуже давнім», — розповіла Олена Шемет.

Представники школи звернулися по допомогу до фахівців. Як з’ясувалося, це глечик неоліту, надзвичайно цінний, тож школа ухвалила рішення передати його в музей.

«Усе-таки хотілося б, щоб археологічне життя активізувалося, попри фінансові проблеми. Адже якщо розкопки ведуть не археологи, то найчастіше браконьєри отримують змогу розкрадати історичні цінності», — зауважив професор Інституту археології НАН України Віталій Отрощенко.

Нинішню історико-археологічну конференцію «Проблеми дослідження пам’яток археології Східної України» присвятили пам’яті одного з найкращих спеціалістів зі Східної Європи епохи бронзи Станіслава Братченка, який народився в місті Красний Луч на Луганщині.