БЕЗПЕКА. У минулому році ДП «Харківстандартметрологія» виявила генетично модифіковані організми у 10% продуктів харчування. Вміст генно-модифікованих організмів виявлено в кукурудзі, ковбасних виробах, харчосмакових добавках, пекарських сумішах і кондитерських виробах. Третина генно-модифікованих продуктів містила понад 0,9% генетично модифікованої ДНК: така продукція підлягає обов’язковому маркуванню на наявність ГМО.

Як повідомили на підприємстві, визначати вміст ГМО в продуктах харчування та продовольчій сировині його фахівці почали з вересня 2009 року. Саме в цей час на базі ДП «Харківстандартметрологія» запрацювало відділення молекулярно-генетичних випробувань. Воно оснащене тест-системами, що уможливлюють визначення якісного і кількісного вмісту генетично модифікованих організмів методом полімеразної ланцюгової реакції у реальному часі.