НОВАЦІЯ.  Міст між ними проклала музика до стрічок «світової кінофабрики».

Такого попиту на квитки, який був на останньому концерті симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії, його організатори не очікували. А в залі – жодного вільного місця!

Попри наполегливу «розкрутку» та афішу, виконану у стилі голівудівських кінострічок, були побоювання: чи заповнять зал любителі симфонічної музики. Слово «Голівуд» могло відштовхнути шанувальників високого мистецтва, вихованих не на мелодрамах та блокбастерах «імперії кіно»…

Даремно! Художній керівник філармонії Володимир Гірник спільно з диригентом Вікторією Свалявчик-Цанько віднайшли «золоту середину» між змістом і формою, між зображенням і звуком. До того ж уперше в практиці оркестру він виконував твори у темряві, підсвіченій маленькими ліхтариками, закріпленими на стояках. Над головами музикантів видовищно демонструвалися найяскравіші сцени з фільмів, що їх знає весь світ.

Концерт розпочався з сюїти Джона Вільямса до легендарних «Зоряних війн» Джорджа Лукаса. А ось Супермен з уславленого однойменного фільму рятує людей від катастроф, зворушуючи своєю силою та гуманністю. Емоції, викликані екраном, підсилюються натхненною грою музикантів. Надалі їм довелося «працювати» зі сцени разом із Джоні Депом, Леонардо ДіКапріо, Мілою Йововіч, Брюсом Віллісом та іншими кінозірками.

Звучали твори і з таких кінострічок, як «Злови мене, якщо можеш», «Індіана Джонс», «5 елемент», «Пірати Карибського моря», «Місія», «Список Шиндлера», «Фантом опери», «Титанік». Більше половини з них написав геніальний композитор Джон Вільямс, решта авторів музики – Ерік Серра, Клаус Бадельт, Енніо Морріконе, Лойд Вебер.

Відео у незвичному поєднанні з живою мелодією… І все ж на першому плані, на відміну від звичного сприймання кінотворів, виявилася музика. Тут вона заграла невідомими напівтонами, світлотінями.

Сольні партії виконували Світлана Глеба та Юстина Дідик (сопрано), Мирон Поцко (саксофон), Діана Гавата (віолончель) і Степан Ясниський (скрипка). Перша з них запам’яталася незабутнім виконанням пісні із фільму «П’ятий елемент», в якому її співала оперна діва Плава Лагуна.

Окрилені успіхом «голівудівської» музики, організатори концерту думають над тим, щоб повторити його вдома і, можливо, повезти на гастролі.