ОСНОВНИЙ КАПІТАЛ. Торік в економіку Івано-Франківщини надійшло 174 млн доларів прямих іноземних інвестицій. Цифра значна сама по собі. Але не менш важливо, що акціонерний капітал нерезидентів (в області працює понад 420 спільних підприємств) збільшувався за рахунок придбання нового промислового устаткування та засобів виробництва.

— Імпорт обладнання і механізмів зріс на 73% та становив 96 млн доларів. А це — інноваційні технології, конкурентоспроможна продукція, створення нових робочих місць, заощадження енергоресурсів, — наголошує начальник головного управління економіки—заступник голови ОДА Володимир Попович.

Завдяки впровадженню нових технологій реалізовано важливі для економіки області інвестиційні проекти та введено в дію нові потужності. Так, «Карпатнафтохім» спрямував $20 млн на спорудження установки з виробництва продукції з ПВХ-С потужністю 20 тис. тонн на рік. Підприємство «Карпати» удвічі наростило виробництво, створивши 300 додаткових робочих місць. У сім разів збільшився випуск пральних машин на ТОВ «Електролюкс-Україна», яке  постачає побутову техніку в 12 країн Європи. А ТОВ «Синтелон УА» освоїло 6 нових видів тафтингового покриття, на чверть збільшивши обсяг випуску своєї продукції. На підприємстві «Мірам», яке у Тисменицькому районі виготовляє заготовки для гірськолижного взуття, створили ще 200 робочих місць. У м. Долина за $6 млн інвестицій відновлено будівництво фабрики з пошиття верху сидінь для авто.

— Впровадження енергоефективних та екологічно безпечних інвестиційних проектів у промисловість області дасть змогу забезпечити вже цього року приріст виробництва не менше 8%. За цим показником —  зростання  надходжень до бюджету від діяльності промислових підприємств в 1,5 раза та понад 2 тисячі додаткових робочих місць, — підкреслив Володимир Попович.

Утім, інвестиційний потенціал Прикарпаття ще далеко не вичерпаний. У базі даних обласної держ?адміністрації — більш як сто земельних ділянок загальною площею понад 1400 га та 400 тис. кв. м вільних виробничих площ, якими можуть скористатися інвестори. Зокрема підготовлені земельні ділянки для розміщення великих промислових об’єктів у Коломиї. А Івано-Франківськ на базі Хриплинського промислового вузла створив зону інвестиційного розвитку. Долина та Калуш розробили пропозиції щодо організації логістичних центрів, а також технопарків з високотехнологічними та екологічно чистими виробничими лініями. 

Ще один, за словами  Володимира Поповича, позитивний приклад для наслідування — налагодження партнерських взаємин Надвірнянського району області з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу щодо розробки десяти інвестиційних проектів.